Hlavní obsah

Rusko znepokojeno děním v Turecku, žádá ochranu svých občanů

– Moskva

Kreml je vážně znepokojen událostmi v Turecku, odkud je hlášen pokus o vojenský převrat, a dal ruským úřadům pokyn, aby při nejbližší příležitosti pomohly ruským občanům vrátit se z této země do vlasti. Vyplývá to z prohlášení kremelského mluvčího.

Foto: Reuters

Turecký tank v Ankaře

Článek

Dmitrij Peskov na tiskové konferenci v noci na sobotu prohlásil, že prezident Vladimir Putin je průběžně informován o vývoji v Turecku. Události se odehrávají příliš rychle, než aby bylo možné se zorientovat, co se děje, nicméně Rusko je vývojem znepokojeno a přeje si, aby se Turecko vrátilo na cestu stability a pořádku, a to zákonným způsobem, poznamenal Peskov.

Bez ohledu na to, kdo je nyní v Turecku u moci, má zodpovědnost za zajištění bezpečnosti ruských občanů, zdůraznil mluvčí Kremlu.

Mezi Moskvou a Ankarou panovalo v posledních měsících napětí poté, co loni v listopadu Turci poblíž turecko-syrských hranic sestřelili ruské letadlo.

Obnovu pošramocených vztahů umožnil až minulý měsíc omluvný dopis prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana.

Rusko pak v rychlém sledu rozhodlo o postupném rušení protitureckých sankcí, včetně těch, které se týkaly turistiky.

Turecko pro Rusy dlouhodobě představuje oblíbený turistický cíl a minulou sobotu po devíti měsících přistál v tureckém přímořském letovisku Antalya první charterový let z Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám