Hlavní obsah

Se zavražděnou britskou poslankyní Coxovou se loučily tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Tisíce lidí se dnes přišly rozloučit s britskou poslankyní Jo Coxovou, kterou před měsícem zastřelil útočník v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Samotný pohřeb byl v úzkém kruhu bez veřejnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé se loučili se zavražděnou poslankyní CoxovouVideo: Reuters

 
Článek

Smuteční kolona do Batley, rodného města Coxové, jela za potlesku lidí, kteří přišli vzdát zavražděné poslankyni úctu. Mnozí lidé na vůz s rakví házeli květiny. V městečku Heckmondwike, kde Coxová vyrůstala, kladli žáci místní základní školy před pohřební kolonu bílé růže.

Rodina poslankyně uvedla, že je dojatá láskou a podporou, které jí ostatní vyjadřují.

Foto: Handout, Reuters

Jo Coxová na londýnské charitativní akci na začátku června

Coxovou napadl Thomas Mair v jejím volebním okrsku 16. června, tedy jen týden před referendem, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z EU. Po Coxové, která obhajovala členství v Unii, Mair nejprve třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem.

Během útoku podle svědků vykřikl Britain First (Británie především), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení usilujícího o odchod Británie z EU. Proces s útočníkem začne v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám