Hlavní obsah

Atentátníka v Nice se snažil zastavit motocyklista, ukazují záběry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice
Aktualizováno

Řidič, který ve francouzském městě Nice zabil 84 lidí, byl vyzbrojen pistolí a policie ho na místě zastřelila. Uvedla to v pátek ráno agentura AFP s odkazem na zdroje z vyšetřování. Kamión naložený zřejmě atrapami zbraní a munice jel po přímořské promenádě téměř dva kilometry. První videa, která se objevila na internetu, také ukázala, že vůz se snažil zastavit jeden motocyklista.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběr vražedné jízdy nákladního vozu po promenádě v Nice

 
Článek

Záběry pořízené svědkem z balkónu přilehlého domu ukazují, jak ulicí před kamiónem prchali lidé. Následně z boku vůz předjel motocyklista, a jakmile se ocitl v úrovni řidičovy kabiny, rychle seskočil a hnal se k vozu. Neměl ale šanci ho zastavit, stejně jako další lidé a několik policistů, kteří běží za vozem. V tu chvíli se totiž už kamión rozjíždí velkou rychlostí a naráží do davu lidí.

Zatím nebylo oficiálně potvrzeno, zda bylo útočníků více. Na zmíněném videu je slyšet, jak se během jízdy ozývají zvuky podobné výstřelům, ale zřejmě to byl sváteční ohňostroj v dálce. Agentura AFP s odkazem na vyšetřovatele uvedla, že řidič byl ozbrojen pistolí a střílel z ní, než ho zlikvidovala policie.

Útočníkem byl podle policejního zdroje agentury AFP 31letý Francouz tuniského původu a patrně jednal bez komplice. Některé zdroje uvedly, že před tím, než byl zastřelen, křičel arabsky Alláhu akbar (Bůh je veliký), ale potvrzeno to není.

Útok, který úřady označily za teroristický, nepřežilo nejméně 84 lidí. Mezi stovkou zraněných je ale 18 lidí v kritickém stavu, takže počty obětí možná porostou.

Francouzská televize iTELE tlumočila výzvu nemocnic ve městě okolí, aby lidé darovali krev, které se nedostává.

Foto: ČTK/AP

Vyšetřovatelé u kamiónu útočníka s prostřeleným předním sklem

Útok v Nice je jedním z nejhorších, jaké se v Evropě od roku 2000 udály, a druhým nejtragičtějším ve Francii. Více obětí – 129 – si vyžádaly už jen loňské útoky islámských teroristů v Paříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám