Hlavní obsah

Hackeři vydírají polské ministerstvo obrany, prý mají tajná data

Skupina hackerů se údajně zmocnila tajných dat polského ministerstva obrany a vyhrožuje jejich zveřejněním. Kybernetičtí zločinci říkající si Pravý sektor požadují po ministerstvu 50 tisíc dolarů (1,2 miliónu korun). Informoval o tom list Gazeta Wyborcza, podle něhož hackeři na ukázku zveřejnili autentické osobní údaje včetně telefonního čísla jednoho z vojáků. Ministerstvo obrany podle listu odmítlo hackerský útok potvrdit či vyvrátit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hackeři se podle svého twitterového prohlášení zmocnili například osobních dotazníků vojáků či dalších citlivých údajů z interní sítě ministerstva obrany. Po ministerstvu požadují peníze, které má úřad převést na jejich konto v jedné ukrajinské bance. Pokud se tak nestane, zveřejní prý všechna data.

Jméno Pravý sektor patří nacionalistické skupině z Ukrajiny, podle polských médií však není jisté, zda s ní mají hackeři něco společného, ani zda pocházejí právě z Ukrajiny. Jejich twitterový profil však zdobí portrét kontroverzního ukrajinského nacionalisty poloviny minulého století Stepana Bandery a objevují se na něm komentáře k takzvanému volyňskému masakru.

Fakt, že válečné vraždění Poláků Ukrajinci tento týden šéf polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński označil za genocidu, je podle hackerů "útok na naše bojovníky".

Gazeta Wyborcza spekuluje, že by za skupinou mohli stát například i hackeři z Ruska, kteří se snaží využít současné polsko-ukrajinské napětí v souvislosti s Volyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám