Hlavní obsah

„Pan Ne“ chce Británii vyvést z EU v roce 2018

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ministr David Davis, pověřený vyjednáváním o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, chce spustit článek 50 smlouvy o fungování EU na sklonku letošního roku. Tím začne běžet dvouletá lhůta. Británie by tak Unii mohla opustit v prosinci 2018. Britský ministr pro brexit o svých plánech informoval v komentáři pro server Conservative Home.

Foto: ČTK/AP

Britský ministr David Davis je pověřen vyjednáváním o brexitu.

Článek

Na přípravy je podle Davise potřeba ještě nějaký čas, Londýn by však měl rozhodnutí o vystoupení oznámit Evropské radě nejpozději začátkem příštího roku.

„Celý proces by měl být dokončen do konce letošního roku nebo začátkem příštího roku, aby mohl být spuštěn článek 50,“ napsal ministr.

Dal tím najevo, že je zajedno s premiérkou Mayovou, která už dříve prohlásila, že článek 50 by se neměl aktivovat v nejbližších měsících. [celá zpráva]

Davisův komentář byl původně zveřejněn už v pondělí, server ho ale ve čtvrtek opětovně publikoval, neboť ve středu se z řadového poslance stal přední člen kabinetu premiérky Theresy Mayové.

Davis je přesvědčen o tom, že vystoupení z EU umožní napravit britskou ekonomiku, která sice roste díky masivnímu přílivu levné pracovní síly z evropských zemí, ale „není nezbytně lepší pro občany, jak ukazuje dvouprocentní růst HDP na hlavu, který je výrazně slabší než po většinu dekád od konce druhé světové války“.

Vyjednat nové smlouvy

Davis argumentuje, že hospodářství musí být produktivnější, s větším důrazem na export, a ne tolik závislé na domácí spotřebě. Vystoupením z EU Británie převezme otěže výhradně do svých rukou a ekonomika podle něj bude pružnější.

Davis věří, že se jeho zemi podaří vyjednat nové obchodní smlouvy – pozitivní signály podle něj přicházejí z USA, Austrálie, Indie i Číny. Je také přesvědčen o tom, že se Britům povede vyjednat zachování přístupu na společný evropský trh.

David Davis je bývalým ministrem pro evropské záležitosti, a má tedy zkušenosti s vyjednáváním s evropskými partnery. Je euroskeptikem, který si vysloužil přezdívku „Monsieur Non“ (pan Ne).

Článek 50 o vystoupení z EU

Stát, který chce odejít, to musí oznámit ústy svého premiéra, a to buď šéfovi Evropské komise Donaldu Tuskovi, nebo před všemi dalšími šéfy států a vlád přímo na summitu EU.

Dokud to neudělá, zůstává plnohodnotným členem.

Teprve po této formální aktivaci článku 50 začne dvouletý proces vyjednávání.

Samotná vyjednávání jménem EU velmi pravděpodobně povede Evropská komise.  

S dosaženou dohodou musí souhlasit Evropský parlament. Velmi pravděpodobně budou moci o věci hlasovat také britští europoslanci.

Poté o uzavření dojednané dohody rozhodují členské země takzvanou superkvalifikovanou většinou - pro text se tedy musí vyslovit nejméně 72 procent států představujících zároveň nejméně 65 procent jejich populace. Vystupující země nehlasuje.

Pokud se dohodu o mechanismu vystoupení nepodaří dojednat dva roky poté, co země aktivuje článek 50, její členství v EU automaticky končí.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám