Hlavní obsah

Francie nese vinu za smrt vojáka, kterého zabil islamista, rozhodl soud

– Nîmes

Francouzský stát je podle tamní justice částečně zodpovědný za smrt vojáka, kterého v roce 2012 u Toulouse zabil džihádista Mohamed Merah. Dospěl k tomu soud v Nîmes na jihu Francie. Vina spočívá v tom, že tajné služby přestaly islamistu sledovat, protože vyhodnotily, že není nebezpečný. Třiadvacetiletý muž zabil v roce 2012 celkem sedm lidí včetně tří dětí.

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Merah

Článek

Tajné služby Meraha sledovaly od roku 2006, protože věděly, že byl v kontaktu s islámskými radikály. V roce 2011 ale dospěly k závěru, že nemá žádné zlé úmysly a rozhodly, že ho dál sledovat nebudou, ač byl rok předtím v Afghánistánu a Pákistánu a měl zakázaný vstup do USA.

Mladík si ale dokázal obstarat zbraně a o pár měsíců později, na jaře roku 2012, zabil v oblasti Toulouse během několika dnů tři vojáky, tři židovské děti a jednoho učitele židovské školy. Policie ho nakonec zabila při přestřelce, když se ukryl do jednoho bytu v Toulouse.

Žalobu na stát podal otec jednoho ze zabitých vojáků. Podle něho je nutné zatýkat podobné zločince dřív, než přejdou k činu. "Teď, když se mi dostalo zadostiučinění, budu žalovat konkrétní osoby. Jsou lidé, kteří měli zodpovědnost a kteří nedělali svou práci," řekl po vynesení verdiktu médiím otec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám