Hlavní obsah

Alianční radarová letadla AWACS pomohou koalici proti Islámskému státu

Varšava

Radarové letouny AWACS Severoatlantické aliance budou poskytovat přímou podporu silám mezinárodní koalice, která v Sýrii a v Iráku bojuje s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Aliance podle něj také začne s výcvikem iráckých bezpečnostních sil přímo na iráckém území, sdělil v sobotu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Foto: Petr Horník, Právo

Letoun AWACS na pražském ruzyňském letišti (ilustrační foto)

Článek

„Je to jasný signál našeho odhodlání poradit si s terorismem,“ řekl Stoltenberg.

Klíčový pro úspěch boje s IS je podle šéfa NATO výcvik iráckých bojovníků přímo v Iráku. Do Bagdádu proto aliance brzy vyšle tým, který začne s plánováním výcviku a s podporou reforem bezpečnostního sektoru, o které NATO už před několika měsíci požádala irácká strana.

Větší zapojení aliance do boje s teroristickou organizací, která dál ovládá části Iráku a Sýrie, v sobotu žádal také americký prezident Barack Obama. „Dál také budeme cvičit stovky iráckých důstojníků v Jordánsku,“ zdůraznil Stoltenberg s tím, že NATO podporu této klíčové blízkovýchodní zemi posílí.

Lepší cvičit místní vojáky než posílat vlastní

Krachující státy jižně a jihovýchodně od Evropy znamenají milióny lidí bez přístřeší i teroristické skupiny jako je IS, připomněl Stoltenberg. Aliance se proto podle něj musí daleko více zaměřit na schopnost budovat obranné a bezpečnostní kapacity i velitelské struktury států v krizových regionech. „Dlouhodobě je výcvik místních sil daleko efektivnější než vysílání velkých počtů našich vlastních vojáků do bojových operací,“ míní Stoltenberg. Prevence je tak podle něj lepší než intervence.

V Tunisku přispívá NATO ke vzniku zpravodajského střediska, brzy začne s podporou tamních speciálních sil.

Aliance se připravuje pomoci Libyi s budováním jejích bezpečnostních sil a struktur tak, aby libyjská vláda mohla dosud roztříštěnou zemi lépe chránit před hrozbou organizací, jako je Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám