Hlavní obsah

Německá vláda dá 190 miliard na následky uprchlické krize

Berlín

Německá vláda poskytne spolkovým zemím do roku 2018 celkem sedm miliard eur (190 miliard Kč) na řešení následků migrační krize. Ve čtvrtek se na tom dohodli zemští premiéři s kancléřkou Angelou Merkelovou. Už dříve přitom vláda slíbila, že zaplatí spolkovým zemím dalších 2,6 miliardy eur (70 miliard Kč) ročně na pokrytí nákladů s ubytováním uprchlíků.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Spolkové země dostanou od vlády letos a v příštích dvou letech pokaždé dvě miliardy eur na pokrytí nákladů, které jim vznikají péčí o běžence. Země totiž musejí platit zajištění ubytování, výuku němčiny, integrační a rekvalifikační kurzy pro běžence, stejně jako hradí náklady spojené s ostrahou ubytoven před možným napadením zvenčí i před konflikty mezi ubytovanými migranty.

Vláda také potvrdila, že příští rok a v roce 2018 uvolní pro spolkové země pokaždé 500 miliónů eur (13,5 miliardy Kč) na výstavbu sociálních bytů, které by měly sloužit k ubytování uprchlíků, ale i nízkopříjmových německých rodin.

Německé ministerstvo financí už dříve oznámilo, že financování nákladů na řešení migrační krize by nemělo vést k vytváření nových dluhů. Země hospodaří s vyrovnaným rozpočtem od roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám