Hlavní obsah

Květnové požáry byly nejnákladnější přírodní katastrofou v dějinách Kanady

Ottawa

Lesní požáry, které v květnu zasáhly kanadskou provincii Alberta, budou zřejmě nejnákladnější přírodní katastrofou v historii země. Tamní pojišťovny odhadují, že v rámci pojistného plnění vyplatí 3,58 miliardy kanadských dolarů, tedy asi 67,4 miliardy korun. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanadské Fort McMurray se vzpamatovává z rozsáhlých požárůVideo: Reuters

 
Článek

Dosud rekordní pojištěné škody způsobila ledová bouře v roce 1998 a záplavy v Albertě v roce 2013, obě katastrofy pojišťovny vyčíslily na 1,9 miliardy kanadských dolarů (skoro 36 miliard korun).

Foto: Mark Blinch, Reuters

Auto na dálnici 63 u města Fort McMurray ujíždí před požárem

Nejničivějším lesním požárem pak byl ten v okolí městečka Slave Lake v Albertě v roce 2011, plameny tehdy způsobily na pojištěném majetku škody za 700 miliónů kanadských dolarů (13 miliard korun).

Foto: Chris Wattie/File Photo, Reuters

Lesní požár v Albertě

Oheň, který byl podle policie dílem člověka, se začal šířit počátkem května. Plameny zničily asi desetinu města Fort McMurray, evakuováno bylo na 90 tisíc lidí a v severní Albertě byla pozastavena těžba ropy v rozsahu více než milión barelů denně.

Požár nakonec zasáhl oblast o rozloze asi 5800 kilometrů čtverečních, což pro srovnání odpovídá více než polovině Středočeského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám