Hlavní obsah

Srbský ministr chce kvůli migrantům svolat bezpečnostní radu státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Srbský ministr práce Aleksandar Vutin vyjádřil znepokojení nad „výrazně se zvyšujícím počtem migrantů v Srbsku” a požádal o naléhavé svolání rady národní bezpečnosti. Zároveň vyjádřil politování nad tím, že sousední Chorvatsko a Maďarsko nechávají Bělehrad, ať si s problémem poradí sám. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Zdá se mi, že naše humánní chování vůči uprchlíkům je vnímáno jako slabost, a proto žádám o tuto schůzi," prohlásil srbský ministr práce.

Jen v noci na čtvrtek podle něj dorazilo z Bulharska do Srbska 334 uprchlíků a z Makedonie dalších 158.

V Maďarsku od úterý platí nové předpisy, které umožňují vracet přes hranici migranty dopadené do osmikilometrové vzdálenosti od hranic.

Chorvaté minulý týden postavili zábrany na hraničním přechodu se Srbskem, kudy loni do země proudily statisíce migrantů během své cesty z Řecka do západní Evropy. Kovový plot se nachází na mostě přes Dunaj v místě, kde je hraniční přechod Batina-Bezdan.

Příliv migrantů v Srbsku ustal v březnu po rozhodnutí několika států uzavřít své hranice. Malé skupiny migrantů - několik stovek denně - ale pokračují ve snaze tajně pronikat přes hranice na západ.

Vzhůru do Maďarska

Většina míří k hranicím s Maďarskem. Momentálně je asi 1000 uprchlíků na severu Srbska, dalších 650 je v utečeneckém centru v Bělehradě, řekla agentuře AFP mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Podle srbských úřadů je v zemi 1000 až 2000 uprchlíků, z nichž drtivá většina chce pokračovat v cestě na západ. Jde o nesrovnatelně nižší počty než na vrcholu migrační vlny, kdy denně přicházelo 4000 až 5000 uprchlíků.

Balkánskou cestou přišel za poslední rok do západní Evropy asi milión uprchlíků a migrantů. Tento příliv letos na jaře do značné míry ukončilo uzavření makedonských hranic s Řeckem, k čemuž Makedonii pomohly materiálem a policisty i Rakousko, Maďarsko, Česko a Slovensko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám