Hlavní obsah

Atentát v Istanbulu je nejvražednějším útokem na letiště

– Istanbul • Aktualizováno

Počet obětí atentátu na istanbulské letiště stoupl ve středu na 42, uvedla kancelář istanbulského guvernéra. Zraněných je přes 230. Ještě ráno se uvádělo 36 mrtvých, ale guvernér mluvil o pěti zraněných v kritickém stavu.

Foto: Reuters

Sebevražedný útok na letišti v Istanbulu si vyžádal 41 mrtvých a 239 zraněných

Článek

S 42 oběťmi je útok v Istanbulu vůbec nejhorším atentátem spáchaným na letišti. Dosud měl nejtragičtější následky atentát spáchaný 24. ledna 2011 na moskevském letišti Domodědovo. Devatenáctiletý Magomed Jevlojev z Ingušska se tam odpálil v příletové hale, kde zabil 35 lidí, další dva podlehli svým zraněním v nemocnici.

Dvacet šest mrtvých si vyžádal 8. června 2014 atentát na letiště v Pákistánském Karáčí, který společně podnikal pákistánský Tálibán a Islámské hnutí Uzbekistánu (IDU).

Foto: Mapy.cz

Útoky v Istanbulu od prosince 2015

Stejný počet mrtvých měl i atentát na Ben-Gurionovo letiště v Lodu u Tel Avivu spáchaný 30. května 1972 třemi příslušníky japonských Rudých brigád, najatých Lidovou frontou pro osvobození Palestiny.

Letošní atentát na letišti Zaventem v Bruselu z 22. března si vyžádal 16 obětí stejně jako útok palestinských radikálů 27. prosince 1985 v Římě.

Třetina obětí jsou cizinci

Istanbulský guvernér ve středu v poledne oznámil, že počet obětí vzrostl na 41. Státní agentura Anadolu později uvedla, že v nemocnici zemřela také 22letá žena, která na letišti pracovala.

Bilance nezahrnuje tři sebevražedné atentátníky, kteří při masakru rovněž zahynuli.

Počet zraněných guvernér oficiálně zvýšil na 239, z toho 130 lidí je stále v nemocnicích. Podle ministra zdravotnictví Recepa Akdaga zůstávají čtyři desítky zraněných na jednotkách intenzivní péče.

Mezi třinácti mrtvými cizinci je pět občanů Saúdské Arábie, dva Iráčané, Tunisan, Uzbek, Číňan, Íránec, Ukrajinka a Jordánec. Tři z obětí mají dvojí občanství. Mezi zraněnými jsou mimo jiné dva Francouzi a Němka.

Krvavé atentáty

Turecko čelilo v posledním roce několika krvavým atentátům, které spáchali lidé napojení jak na Islámský stát, tak na kurdské separatisty. Nejtragičtější následky měly dva výbuchy spáchané 10. října 2015 v Ankaře na úvod mírového pochodu. Zemřelo 102 lidí. Při dvou pumových explozích v Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 11. května 52 lidí.

Za těmito útoky pravděpodobně stál Islámský stát (IS). Dalších 37 osob zahynulo 13. března 2016 při explozi v centru Ankary. Útok spáchali kurdští separatisté.

Výbuch v centru Istanbulu zabil letos 12. ledna 13 německých turistů a občana Peru.

Dalších dvanáct lidí zahynulo 7. června, když vybuchla nálož v autě ve čtvrti Vezneciler v době, kdy kolem projížděl autobus s policisty.

Související téma:

Foto: koláž s použitím Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám