Hlavní obsah

USA si uchovají zvláštní vztah s Británií, Washington chce poklidný rozchod

Brusel

Spojené státy si uchovají svůj dlouhodobý speciální vztah k Británii i poté, co země v referendu odhlasovala své vystoupení z Evropské unie. V Bruselu to v pondělí řekl americký ministr zahraničí John Kerry. Varoval vůdce EU, aby se nemstili.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

John Kerry v sídle Evropské komise

Článek

„Je důležité, abychom se v tomto přechodném období soustředili na to, že nikdo neztratí hlavu,” poznamenal Kerry při jednání s Evropskou komisí. Je podle něj potřeba se vyvarovat snah o odplatu a naopak hledat cesty, jak udržet a posílit hodnoty, které západní země spojují.

„Je mým záměrem a závazkem prezidenta Obamy jak k EU, tak ke speciálním vztahům (s Británií) udělat vše, co je v naší moci, aby proces přechodu byl co nejrozumnější a nejhladší,“ řekl Kerry.

Šéf americké diplomacie přiznal, že výsledek referenda nedopadl podle přání administrativy prezidenta Baracka Obamy. Přesto je podle něj potřeba respektovat vůli britského lidu. Ubezpečil, že nadále budou pokračovat zvláštní vztahy Londýna a Washingtonu: „Zájmy a hodnoty, které nás už dlouhou dobu spojují, se v den hlasování nezměnily.” Obama přitom před hlasováním dal najevo, že pokud bude Británie muset dojednat nové smlouvy s USA, bude stát až na konci za ostatními.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky referenda jednotlivých zemí o odchodu z EU

„Silnější NATO”

Kerry zdůraznil, že Spojené státy také potřebují silnou Evropskou unii, neboť s ní úzce spolupracují v celé řadě oblastí, od boje se změnami klimatu, přes potírání terorismu až k migrační krizi.

Kerry se v Bruselu také sešel s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Ten uvedl, že po odchodu Británie z EU bude teď pro zajištění obrany a bezpečnosti Evropy mnohem důležitější spolupráce mezi evropskými spojenci.

Kerry na schůzce, která se uskutečnila před červencovým summitem NATO ve Varšavě, dodal, že očekává „ještě silnější NATO“.

Z Bruselu míří Kerry do Londýna, kde bude jednat s britským ministrem zahraničí Philipem Hammondem i premiérem Davidem Cameronem.

Reklama

Výběr článků

Načítám