Hlavní obsah

Londýňané chtějí do EU, petice žádá nezávislost metropole

– Londýn

Desetitisíce obyvatel Londýna v pátek podepsaly petici za nezávislost britské metropole a její setrvání v Evropské unii navzdory výsledkům čtvrtečního referenda. Petice podle agentury AFP vyzývá starostu Londýna Sadika Khana, aby „vyhlásil nezávislost Londýna a jeho kandidaturu na členství v EU”.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Vlajky v centru Londýna

Článek

Výzvu už podepsalo přes 40 tisíc lidí, uvedla AFP. Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů, v hlavním městě ale skončilo hlasování jinak: na 60 procent Londýňanů bylo pro setrvání.

„Londýn je mezinárodní město a my chceme zůstat v srdci Evropy," píše se v petici. ”Podívejme se pravdě do očí: se zbytkem země nesouhlasíme. Místo toho, abychom v každých příštích volbách agresivně hlasovali jeden proti druhému, odhodlejme se k rozvodu a my se přesuneme k našim přátelům na kontinentu," stojí v dokumentu.

Sám primátor Khan vydal prohlášení, v němž žádá pro hlavní město místo při jednání o odchodu z EU. "Je klíčové, aby měl Londýn v těchto rozhovorech místo stejně, jako Skotsko nebo Severní Irsko. Je klíčové, abychom zůstali členy společného trhu," uvedl starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám