Hlavní obsah

Premiér předsedajícího Nizozemska: Brexit musí přinést reformy EU

Haag (Nizozemsko)

Výsledek čtvrtečního referenda v Británii musí být pro Evropskou unii podnětem k reformám. Uvedl to nizozemský premiér Mark Rutte, jehož země v současnosti předsedá Evropské radě. Rozhodnutí britských občanů premiér hluboce lituje, je podle něj ale nezvratné.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

„Nespokojenost, kterou vidíte v Británii, je přítomna i v jiných zemích, včetně mé vlastní,” řekl Rutte předtím, než jako premiér země předsedající Evropské radě vyrazil z Haagu do Bruselu na plánovanou schůzku s šéfy tří hlavních evropských institucí.

Sejde se tam s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem.

Výsledek britského referenda musí být podle Rutteho „podnětem k reformám” Evropské unie.

Běh na dlouhou trať

Odchod Británie z evropského bloku bude podle nizozemského premiéra během na dlouhou trať. Řada věcí podle něj bude záležet na tom, jak britská vláda zareaguje na výsledky hlasování.

„Nejdříve se Britové musejí rozhodnout, kdy chtějí proces odchodu zahájit,” uvedl Rutte s tím, že by mohl klidně začít až po volbách v Německu na podzim příštího roku.

Vůdce nizozemské protiimigrační pravice Geert Wilders už v pátek v reakci na výsledky hlasování v Británii vyzval k vypsání referenda o odchodu své země z Evropské unie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám