Hlavní obsah

Politici v dalších zemích EU žádají referenda o vystoupení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zveřejnění výsledků britského referenda, na jehož základě opustí Spojené království Evropskou unii, požaduje podobné referendum vůdkyně francouzské ultrapravicové Národní Fronty Marine Le Penová i předseda podobně orientované nizozemské protiimigrační Strany pro svobodu Geert Wilders.

Foto: Yves Herman, Reuters

Marine Le Penová a Geert Wilders

Článek

Le Penová komentovala na Twitteru výsledky britského referenda slovy: „Vítězství svobody! Jak už léta žádám, mělo by se uspořádat stejné referendum ve Francii a v dalších zemích EU.“

Národní fronta sice má v parlamentu mizivé zastoupení, ale Le Penová je jednou z favoritek příštích prezidentských voleb ve Francii. Ještě před britským referendem řekla: „Hlasovala bych pro brexit, i když si myslím, že má Francie tisíckrát více důvodů odejít než Spojené království.“

Obšírněji se vyjádřil vůdce nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders: „Chceme rozhodovat o své vlastní zemi, o svých penězích, o svých hranicích a o naší vlastní imigrační politice. Tak rychle jak je to jen možné, potřebuje Holandsko mít příležitost vyslovit se k holandskému členství v Evropské unii.“

Nizozemci pro referendum

„Jestliže se stanu premiérem, uskuteční se i v Nizozemsku referendum o odchodu z EU. Nechte Holanďany rozhodnout,“ apeloval v prohlášení. „Je čas pro nový začátek, postavený na naší vlastní síle a suverenitě. I v Nizozemsku,“ dodal ještě podle agentury Reuters.

Průzkum televize Een Vandaag tento týden ukázal, že 54 procent Nizozemců si přeje referendum.

Strana pro svobodu má v dolní komoře nizozemského parlamentu 12 poslanců z celkových 150. Zbytek parlamentu je více nakloněn EU, ale Nizozemci odmítli dohodu EU s Ukrajinou.

Itálie a Švédsko na řadě?

Již ve středu se podobně vyjádřil vůdce populistické italské Strany pěti hvězdiček, jejíž politička Virginia Raggiová se stala starostkou Říma. Hnutí také uspělo v Turíně.

„Všechny země EU by měly uspořádat referendum, EU se rozplývá, rozpadá se,“ řekl Beppe Grillo už ve středu. Podle Eurostatu si 47 procent Italů myslí, že nemají z členství v EU prospěch, paradoxně si totéž myslelo jen 37 procent Britů.

Podle serveru The Daily Beast se nedá vyloučit ani snaha uspořádat podobné referendum ve Švédsku.

Naopak v Rakousku by ale podobné referendum chtělo jen 38 procent občanů, jak ukázal průzkum společnosti Petr Hajek Opinion Strategies. Proti by bylo 55 procent, napsal web The Local.

Reklama

Výběr článků

Načítám