Hlavní obsah

Mezi zastánci brexitu se šíří zvěsti o spiknutí MI5. Jejich hlasy prý vygumuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mezi zastánci brexitu se šíří spiklenecká teorie, podle ní se tamní kontrarozvědka MI5 chystá zfalšovat výsledky hlasování. Kdo by ale čekal, že při tom sáhne po nějaké sofistikované technologii jako v bondovce, bude zklamán. Rozvědčíci se prý rozhodli zvrátit vůli lidu gumou. Hlasy pro brexit vyřčené na hlasovacích lístcích tužkou prý vygumují.

Foto: ČTK/AP

Volební místnost v Birstallu, v hrabství West Yorkshire.

Článek

Ve volebních urnách jsou k dispozici jen obyčejné tužky.

Když 20. června jeden z britských občanů využil svého práva na informace a zeptal se oficiální míst, proč nejsou v hlasovacích místnostech propisky, dostalo se mu odpovědi, že je z „částečně z praktických a částečně z historických důvodů“, poznamenal deník Telegraph.

Žádný zákon ale neříká, že voliči nemůžou použít vlastní psací potřebu. A tak to někteří z nich skutečně dělají.

Zvěsti o spiknutí se na sociálních sítích šíří pod hashtagem #usepens. Spíš než davové nakupování propisek ale kampaň vyvolala posměch.

Lidé na Twitteru ostatním uživatelům například radí, aby své rozhodnutí stvrdili krví.

Uživatel Pauly Paul se zase pochlubil, že použil k zaškrtnutí zvoleného čtverečku razítko, které si před tím vyrobil z brambory.

Kdo by si ale myslel, že jde ze strany autora výzvy k použití propisek o recesi, je na omylu. Podle výzkumu organizace pro výzkum veřejného mínění YouGov je 48 procent zastánců brexitu přesvědčeno, že může být hlasování zmanipulováno.

Celých 28 procent lidí, kteří by rádi z EU, věří, že by mohly referendum ovlivnit právě tajné služby.

Není to navíc poprvé, co se výzvy k použití propisovaček objevily. Podobné apely přišly už před posledními parlamentními volbami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám