Hlavní obsah

Spojuje nás toho víc, než rozděluje. V Londýně si připomněli zavražděnou poslankyni

Novinky, Tomáš Reiner (Londýn)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Stovky lidí v centru Londýna uctily památku zavražděné britské poslankyně a humanitární pracovnice Jo Coxové, která by ve středu slavila své 42. narozeniny. Akce zaštiťované organizací Oxfam se zúčastnil manžel Coxové, přátelé i předáci náboženských komunit. Vyzývali k vzájemné toleranci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Manžel a děti Jo Coxové připluli na pietní setkání lodíVideo: Reuters

 
Článek
Od reportéra Novinek z Londýna

„Byl bych radši s Jo, přesto jsem rád, že se nás tady sešlo tolik,“ řekl Brendan Cox. Připomněl, že manželka a matka jejich dvou dětí neměla ráda násilí a věřila, že lidi víc věcí spojuje, než rozděluje. V tomto duchu také znělo motto akce, kterou zahájila amatérská folková skupina složená z přátel rodiny Coxových.

„Jo by se nasmála, kdybychom jí řekli, že vystupujeme na Trafalgarském náměstí,“ poznamenala na úvod jedna z hráček a připomněla, že kapela Coxovým hrála na svatbě.

Foto: Toby Melville, Reuters

Manžel zabité poslankyně Brendan Cox hovoří na Trafalgarském náměstí

Přišli i další známí a kolegové zavražděné poslankyně. Připomínali entuziasmus a přátelskou povahu Coxové. Jedna řečnice rovněž upozornila, že narozeniny dnes nemá jen Jo Coxová, ale i Bernard Kenny, který se ji při vražedném útoku pokoušel ochránit a dodnes se zotavuje v nemocnici. Je mu 78 let.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Účastníci pietní akce za zavražděnou poslankyni Jo Coxovou

Řečníci, mezi nimiž nechyběli představitelé náboženských komunit od zástupce canterburského arcibiskupa po předáky sikhů a muslimů, také připomínali, že lidé mohou přispět do nadačního fondu nesoucího jméno Coxové. Během týdne, který uplynul od vraždy, se na něm sešlo přes milión liber.

Vzpomínková akce, jíž předcházelo symbolické vhození květin do vod Temže, se uskutečnila den před referendem o členství Velké Británie v Evropské unii.

Labouristická poslankyně aktivně vyzývala pro setrvání země v EU. Z její vraždy je obviněn 52letý Thomas Mair, přívrženec ultrapravice, podle NBC šířil zamlada nahrávky rasistických kapel. Při prvním slyšení u soudu tvrdil, že je mstitelem zrádců a řekl: „Smrt zrádcům, svobodu pro Británii.”

Reklama

Výběr článků

Načítám