Hlavní obsah

Doněčtí separatisté chtějí na Ukrajině vlastní politickou stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Radikálové z východoukrajinského Donbasu by chtěli mít politické zastoupení v Kyjevě ve formě nové politické strany, která by hájila jejich zájmy. V internetové besedě s obyvateli ukrajinské metropole to v pátek uvedl šéf doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko

Článek

„Měli bychom zájem na takové straně, přinejmenším pro případ, že by se v Kyjevě změnil režim a nová vláda by byla rozumná a zákonná,” konstatoval Zacharčenko, kterého ukrajinská vláda považuje za teroristického vůdce a odmítá s ním jednat.

V nynějším ukrajinském parlamentu není podle Zacharčenka ani jedna strana, s níž by povstalci mohli vést dialog: „Všichni přímo či nepřímo podpořili genocidu donbaského lidu.”

Zacharčenko vyloučil z případného jednání i ukrajinskou opozici, kterou Kyjev označuje za spojence Moskvy. Doněcká „vláda” nedávno označila za nežádoucí osobu i nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova, jemuž ukrajinská média vyčítají proruské sympatie.

Zacharčenko v internetové diskusi odmítl přímo odpovědět na dotaz, zda Donbas považuje za součást Ukrajiny, což mimo jiné konstatují i minské mírové dohody. „Donbas je Donbas. V průběhu dějin naše území patřilo různým státům, ale vždy zůstávalo ruské,” prohlásil šéf doněckých separatistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám