Hlavní obsah

Německý zdravotník je podezřelý z desítek vražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý zdravotní bratr Niels H., který byl loni v únoru odsouzen na doživotí za vraždu dvou pacientů, je podezřelý, že jich zabil mnohonásobně víc. Soud už nařídil exhumaci 99 těl a v 27 nalezl stopy léku na srdce, který muž používal k vraždám, uvedl časopis Der Spiegel a agentura DPA.

Foto: Ingo Wagner, ČTK/AP

Niels H. u soudu v roce 2015

Článek

O nálezu stop léků použitých k vraždám informoval oldenburský policejní prezident Johann Kühme.

„Kolik bylo obětí v Oldenburgu, v této chvíli nemůžeme říct,” sdělila k vyšetřování případu vrchní státní zástupkyně Daniela Schierecková Bohlmannová.

Zdravotník byl loni odsouzený za dvě vraždy spáchané v letech 2003 až 2005 v nemocnici v Delmenhorstu nedaleko Brém. Třetí se nepodařilo prokázat.

Panovalo ale podezření, že jeho obětí může být výrazně víc. Soudnímu psychologovi Konstantinovi Karyofilisovi se při vyšetřování přiznal, že se cítí plně odpovědný za smrt asi 30 pacientů. Dalších 60 jich přežilo. Tvrdil, že chtěl ukázat, jak dobrý je při resuscitaci. [celá zpráva]

Vyšetřování komplikuje, že si nepamatuje počet lidí, u kterých léky aplikoval.

Arytmie a prudký pokles tlaku

Už loni se ale spekulovalo, že obětí může být až 178 a letos v dubnu policie oznámila, že prošetřuje dvě stě podezřelých úmrtí. Niels H. totiž pracoval i v dalších nemocnicích a v domovech důchodců.

Svým obětem vstřikoval do žíly léky na srdce, které u beztak těžce nemocných pacientů vyvolaly život ohrožující srdeční arytmii a prudký pokles krevního tlaku.

Loni se odsouzený za své činy omluvil.

Němečtí vyšetřovatelé nevylučují, že případ znovu otevřou a muž bude čelit dalšímu procesu. Pokud by se potvrdil uváděný počet obětí, šlo by nejhoršího sériového vraha v poválečném Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám