Hlavní obsah

V souvislosti s pádem polského vládního letounu u Smolensku padl první trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V Polsku padl první rozsudek související s havárií polského vládního letounu u ruského Smolensku. Ta si v dubnu před šesti lety vyžádala smrt stovky lidí, včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského. Podmínečný trest vězení a finanční pokutu udělil varšavský soud bývalému zástupci velitele ochranky vládních činitelů Pawlu Bielawnému.

Foto: Reuters

Květiny na místě pádu zřícení polského vládního letounu

Článek

Soud shledal Bielawného vinným ze zanedbání jeho povinností a z vystavení prezidenta Kaczyńského nebezpečí. Za to mu podle polských médií uložil podmínečný osmnáctiměsíční trest odnětí svobody a pokutu ve výši 10 tisíc zlotých, tedy v přepočtu asi 61 550 korun.

Bielawný podle soudu dostatečně nevyhodnotil rizika spojená s letem a pochybil při výběru bezpečnostního personálu, který politiky na cestě do Smolenska doprovázel, napsala BBC.

Polský vládní letoun s 96 lidmi na palubě přepravoval 10. dubna 2010 prezidentský pár a další politické špičky země do ruského Smolensku.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Polská delegace měla v nedaleké Katyni uctít památku tisíců zajatých polských důstojníků, které za druhé světové války postřílela sovětská tajná policie jako potenciální odpůrce nastolení komunistických pořádků v Polsku.

Oficiální vyšetřování provedená Polskem a Ruskem dospěla k závěru, že neštěstí bylo způsobené lidskou chybou a špatným počasím. Polští vyšetřovatelé uvedli, že nehodu zavinili polští piloti s přispěním ruských dispečerů.

Polsko vede od loňského roku konzervativní kabinet strany Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí bratr Lecha Kaczyńského Jaroslaw. Partaj s výsledky vyšetřování nebyla spokojená a nová vláda letos v únoru vyšetřování letecké nehody obnovila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám