Hlavní obsah

Řím bude mít poprvé starostku. Populisté komika Grilla získali i Turín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V italských místních volbách bodovalo populistické a euroskeptické Hnutí pěti hvězd. Vítězství slavilo mimo jiné v Římě a Turíně, kde jeho kandidátky obsadí post starosty. V Římě zvítězila ziskem 67 procent hlasů sedmatřicetiletá právnička Virginia Raggiová. Její stranická kolegyně Chiara Appendinová překvapila v Turíně ziskem téměř 55 procent hlasů. Reggiová bude vůbec první ženou v čele římské radnice.

Foto: Reuters

Řím povede Virginia Raggiová z Hnutí pěti hvězd.

Článek

„S námi přichází nová doba. Budeme se snažit obnovit v městských institucích právo a transparentnost,” slíbila Raggiová.

Vládní Demokratická strana (PD) premiéra Mattea Renziho utrpěla výraznou porážku, kvůli níž se na mimořádné jednání sejde vedení partaje.

Matteo Orfini z PD v rozhovoru s listem La Stampa přiznal, že pro jeho stranu jde o „bolestnou” porážku. „Přijít o Řím a Turín pálí, bolí to,” řekl. Za prohru prý může fakt, že se Hnutí pěti hvězd spojilo s pravicovými stranami.

Jak ale napsala agentura Reuters, útěchou pro PD může být fakt, že se udržela u moci ve finančním centru Itálie Miláně a rovněž v Bologni.

Pohodlný náskok

PD v noci na pondělí v prohlášení porážku uznala. Vítězství Raggiové se považuje za triumf o to více, že její soupeř Roberto Giachetti z PD nezískal ani polovinu hlasů jako Raggiová. Volilo ho 32,85 procenta lidí, Raggiovou 67,15 procenta.

Ještě větší úspěch slaví jednatřicetiletá ekonomka Appendinová, která ve druhém kole dokázala překonat desetiprocentní rozdíl z prvního kola a bývalého ministra spravedlnosti Piera Fassina z PD v Turíně porazila ziskem 54,56 procenta hlasů.

Kandidát PD Giuseppe Sala vyhrál v Miláně ziskem 51,7 procenta hlasů nad kandidátem pravice Stefanem Parisim.

Foto: Profimedia.cz

Nově zvolená starostka Turína Chiara Appendinová.

Renzi je v úřadu od roku 2014 a slíbil tehdy oživení, jehož ale nedosáhl. Země se potýká s ekonomickou stagnací a také četnými korupčními skandály. Svou politickou budoucnost vsadil italský premiér na říjnové referendum o ústavní reformě. Cílem je zajistit Itálii stabilitu a chránit ji před rychlým střídáním vlád.

Stranu založil stárnoucí komik 

Hnutí pěti hvězd založil před sedmi lety komik Beppe Grillo a místní volby z této strany podle Reuters činí favorita parlamentních voleb v roce 2018.

Sedmašedesátiletý Grillo se z politické první linie stáhl a přenechal prostor mladým tvářím, které podle Reuters hnutí dodaly umírněnější podobu a dokázaly oslovit víc voličů.

Hlavním tématem hnutí je boj proti korupci. K původnímu protestnímu programu připojilo otázky, na něž lidé slyší – podporu chudým, zpřísnění trestů za správní a daňové podvody, privatizace stáních podniků a snížení daní malým podnikům.

Druhé kolo místních voleb se konalo ve 126 městech, v nichž v prvním kole nezískal nikdo z kandidátů nadpoloviční většinu. Z víc než osmi miliónů voličů přišlo k urnám 50,5 procenta, v prvním kole volilo 60 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám