Hlavní obsah

Belgičané pozatýkali podezřelé teroristy. Atentát měli plánovat na tento víkend

Brusel
Aktualizováno

Belgická policie zatkla v noci na sobotu dvanáct podezřelých, kteří měli podle vyšetřovatelů připravovat teroristický útok. Zadrženi byli v Bruselu nebo jeho okolí. Tři z nich byli obviněni z pokusu o teroristický útok. Ostatní byli propuštěni. Policisté provedli razie na čtyřiceti místech po celé zemi, uvedla televize VRT.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgický policista v Bruselu při rekonstrukci březnového teroristického útoku. Rekonstrukce probíhala tento týden.

Článek

Domovní prohlídky proběhly podle televize RTBF hlavně v Bruselu. Policisté je ale prováděli i ve Valonsku na jihu země a ve Vlámsku.

Podezřelí byli podle vyšetřovatelů členy buňky, která plánovala atentát. Policisté je před zadržením několik dní sledovali.

„V souvislosti s vyšetřováním terorismu... bylo vyslýcháno čtyřicet lidí. Dvanáct z nich bylo zadrženo. Soudce rozhodne, jestli budou vzati do vazby,“ uvádí prohlášení federální prokuratury.

Již tento víkend

Belgická televize VTM uvedla, že atentát plánovali provést tento víkend. Pravděpodobně během zápasu belgických fotbalistů proti Irsku, který se hraje na mistrovství Evropy v sobotu.

Podle prokuratury si situace žádala „okamžitý zásah“. Belgická vláda nicméně nezvýšila stupeň ohrožení před terorismem.

Žádné zbraně ani výbušniny ale policisté neobjevili, uvedla prokuratura.

Ve středu belgická policie dostala varování, které zmiňovalo, že skupina bojovníků Islámského státu nedávno opustila Sýrii a že jsou na cestě do Evropy s úkolem spáchat útoky v Belgii a Francii, uvedly podle agentury Reuters bezpečnostní zdroje.

V souvislosti s probíhajícím fotbalovým šampionátem ve Francii jsou bezpečnostní složky v obou zemích v pohotovosti.

Belgická federální prokuratura také v pátek oznámila, že zadržela belgického občana v souvislosti s atentáty v Bruselu z 22. března.

Podezřelého identifikovala jako Júsefa E. A. Tento třicetiletý muž byl obviněn z účasti na činnosti teroristické skupiny, vražd a pokusů o vraždy. Při útocích v bruselském metru a na letišti zemřelo přes třicet lidí.

Žádné další podrobnosti prokuratura o tomto případu nezveřejnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám