Hlavní obsah

Kvůli zhroucení střechy v Katovicích, při kterém zahynulo 65 lidí, padl až 10letý trest

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozsudky od tří do deseti let pro viníky tragédie z počátku roku 2006 padly v pátek u obvodního soudu v polských Katovicích. Tehdy 28. ledna se pod náporem obrovské masy sněhu a ledu propadla střecha veletržní haly, v níž právě probíhala mezinárodní výstava holubů. Zahynulo 65 lidí, z toho tří Češi. Dalších 140 lidí utrpělo zranění.

Foto: Profimedia.cz

Zhroucená střecha veletržní haly v Katowicích v lednu 2006

Článek

Nejvyšší, desetiletý trest dostal Jacek J., projektant haly Mezinárodních katovických veletrhů (MTK). Podle soudu neměl odbornou kvalifikaci, a zřejmě i proto se při projektování dopustil radikálních pochybení, za která zaplatilo množství lidí životy a zdravím.

Za neúmyslné způsobení nehody a nesplnění základních povinností byli na tři až čtyři roky odsouzeni také tři tehdejší členové vedení MTK. Na čtyři a pět let poslal soud do vězení i dva pracovníky stavebního dozoru, kteří na stavbu haly dohlíželi.

Ke katovické tragédii došlo 28. ledna 2006 krátce po 17. hodině, pod mimořádně velkým náporem sněhu se propadla střecha haly. Pozdější vyšetřování ukázalo, že metr čtvereční střechy byl zatížen téměř 200 kilogramy.

Samotný proces trval sedm let a během té doby se uskutečnilo na dvě stovky soudních jednání, na nichž bylo vyslechnuto 141 svědků. Většina odsouzených v pátek uvedla, že se za tragédii necítí být vinna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám