Hlavní obsah

V Chorvatsku padla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb
Aktualizováno

Chorvatský parlament vyslovil ve čtvrtek nedůvěru premiérovi Tihomiru Oreškovičovi, což znamená pád kabinetu. Rozhodnutí zákonodárců bylo jednoznačné, šéfa kabinetu jich podpořilo 15, proti němu hlasovalo 125 poslanců.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Chorvatský premiér Tihomir Orešković

Článek

Orešković byl bezpartijní. Strany ihned začaly jednat o nové vládě. Tím by se mohl podle agentury AFP stát Zdravko Marić z hlavní vládní strany Chorvatské demokratické společenství (HDZ).

Pokud se strany nedohodnou na novém kabinetu do měsíce, bude muset vypsat prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová předčasné volby. Ty by se mohly podle chorvatských médií konat již v září.

Analytik Žarko Puhovski se domnívá, že právě tato varianta nastane, protože HDZ nedokáže sestavit nový koaliční kabinet

Velký dluh a nezaměstnanost

Chorvatsko se nachází ve velmi složité ekonomické situaci, kterou provází velká státní zadluženost a míra nezaměstnanosti 15 procent. Politika dosavadní vlády byla terčem kritiky ze strany Bruselu.

Podle agentury AFP je pád vlády tvrdým neúspěchem nacionalistů, kteří za pětiměsíčního vládnutí vyvolali polemiky zavedením této nové členské země EU výrazně doprava. Kabinet kromě jiného vyzdvihoval katolické hodnoty a podle jeho kritiků se snažil bagatelizovat zločiny, kterých se dopustil pronacistický režim v zemi za druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám