Hlavní obsah

Příznivci brexitu mají navrch ve třech průzkumech, k odchodu z EU vyzval Murdochův The Sun

Londýn

Příznivci odchodu Británie z Evropské unie převážili nad odpůrci takzvaného brexitu ve třech aktuálních průzkumech veřejného mínění. Informovala o tom v úterý agentura Reuters. Nejprodávanější britské noviny - bulvární deník The Sun miliardáře Ruperta Murdocha - své čtenáře vyzval, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro odchod z evropského bloku.

Foto: Neil Hall, Reuters

Zastánci brexitu v Londýně

Článek

Podle průzkumu agentury YouGov pro list The Times by odchod své země z EU nyní podpořilo v referendu 46 procent dotázaných, zatímco setrvání v bloku jen 39 procent. Jedenáct procent respondentů se stále nerozhodlo a čtyři se nechystají jít hlasovat vůbec.

Průzkum pro list The Times, který YouGov zveřejnila minulé pondělí, ještě přisuzoval náskok jednoho procentního bodu zastáncům setrvání Británie v EU.

Také v anketě agentury ORB pro list The Daily Telegraph vedou zastánci brexitu s 49 procenty nad jeho odpůrci s 48 procenty. A navrch mají odpůrci EU i v průzkumu agentury ICM (53 ku 47 procentům).

The Sun vyzval k odchodu

Nejprodávanější britský deník, bulvární The Sun, mezitím vyzval své čtenáře, aby v referendu 23. června hlasovali pro brexit. „Tohle je naše poslední šance, jak se dostat z té nedemokratické bruselské mašinérie... a je na čase, abychom se jí chopili,” uvedl v redakčním úvodníku The Sun, který vlastní mediální magnát Rupert Murdoch. „Musíme se osvobodit od diktátorského Bruselu," stojí dál v úvodním textu listu, který vychází denně v 1,7 miliónu kusů.

Foto: repro Novinky

The Sun vyzval čtenáře, aby hlasovali pro opuštění EU.

Naopak předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn by měl v úterý vyzvat příznivce své strany k hlasování pro setrvání Británie v Evropské unii. Corbyna řada odpůrců brexitu obviňuje, že pro odvrácení odchodu Británie z EU toho nedělá dostatek. Hlasy labouristických voličů přitom řada analytiků vnímá jako zásadní pro výsledek referenda.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám