Hlavní obsah

Belgický soud povolil vydání teroristy z bruselského letiště do Francie

Brusel
Aktualizováno

Soud v Belgii ve čtvrtek povolil vydání teroristy Mohameda Abriniho do Francie. Francouzští vyšetřovatelé ho spojují s teroristickými útoky v Paříži z loňského listopadu. Abrini byl ale také mezi teroristy na bruselském letišti letos v březnu. Agentura AP proto upozornila, že navzdory svolení soudu je jeho brzké vydání do Francie nepravděpodobné.

Foto: Handout, Reuters

Mohamed Abrini byl mezi útočníky na bruselském letišti.

Článek

Belgická federální prokuratura ve čtvrtek uznala, že evropský zatykač, který na Abriniho vydala francouzská justice, je vymahatelný. To ale ještě neznamená, že bude brzy vydán.

Není totiž podezřelý jen z účasti na listopadových útocích v Paříži, kde teroristé povraždili 130 lidí, ale také z účasti na útocích v Bruselu, kde byly zabity další tři desítky lidí.

Abrini byl mezi trojicí útočníků na bruselském letišti Zaventem. Bombu ale neodpálil a z místa činu uprchl. Byl dopaden až o několik týdnů později.

Jednatřicetiletý Belgičan marockého původu údajně vypověděl, že skupina chtěla útočit během nadcházejícího fotbalového mistrovství Evropy ve Francii. Belgická prokuratura už předtím uvedla, že teroristé měli v plánu se do Francie vrátit, ale protože jim byla policie na stopě, urychlili přípravy a udeřili v Bruselu.

Abdeslam už stanul u soudu

V počítači Abriniho se podle televize BFM TV našel dopis na rozloučenou pro jeho matku. Abrini v něm měl tvrdit, že si přeje zemřít jako mučedník džihádu, teroristy z Paříže oslavoval jako hrdiny a žádal matku o odpuštění za masakr, který se chystá spáchat. [celá zpráva]

Belgie před nedávnem vydala do Francie jediného přeživšího útočníka z Paříže Salaha Abdeslama. Slíbil, že bude s vyšetřovateli spolupracovat, u soudu ale odmítl vypovídat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám