Hlavní obsah

Švédové opět marně honili neznámou ponorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédské námořnictvo ve čtvrtek oznámilo, že 24. dubna přerušilo námořní cvičení u Stockholmu, protože mělo indicie, že se ke břehům přiblížila ponorka. Žádné důkazy o tom ale nenašlo.

Foto: Profimedia.cz

Švédská minonoska HSwMS Carlskrona P04

Článek

„Přerušili jsme námořní cvičení, protože tam byly známky neznámé podmořské aktivity,” uvedl mluvčí Jesper Tengroth, přičemž použil termín, jímž se obvykle označuje vniknutí nepřátelské ponorky. Mluvčí ale vyzdvihl, že jeho význam je širší, než jen vniknutí ponorky. Povahu indicií ale neupřesnil.

Ihned poté, co bylo zrušeno osmidenní cvičení zahájené 21. dubna, započalo námořnictvo podmořský průzkum oblasti. Nasazeni byli i potápěči. „Na dně byly nalezeny stopy  (...), ale nebylo to nic, co by mohlo být spojeno se zmíněnými známkami (neznámé podmořské aktivity),” dodal mluvčí námořnictva.

Podezření padlo na Rusko

Do stejné oblasti před dvěma lety podle švédské armády pronikla cizí ponorka. Tu se námořnictvo snažilo při rozsáhlém honu dopadnout, leč marně. [celá zpráva] Její přítomnost doložily sonarové snímky se stopami na mořském dně. [celá zpráva]

Podezření tehdy padlo na Rusko, jeho ministerstvo obrany však popřelo, že by kterákoli z ruských lodí byla za průnik do výsostných vod skandinávského království zodpovědná. Deník Svenska Dagbladet nicméně s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že ze švédských vod byl zachycen šifrovaný rádiový signál do Kaliningradu.

Letos v únoru při jiném cvičení zase švédské námořnictvo zaznamenalo periskop neznámé ponorky. Opět ale žádnou nedopadlo. [celá zpráva]

Loni švédská vláda oznámila, že zvýší na léta 2016 až 2020 vojenský rozpočet o 10 miliard švédských korun (30 miliard Kč) kvůli hrozbám z Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám