Hlavní obsah

Rusko znovu pohrozilo odvetou za rozšiřování NATO na východ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zopakovalo své obavy z rozšíření Severoatlantické aliance na východ a pohrozilo odvetou. Ministr zahraničí Sergej Lavrov v Moskvě prohlásil, že Rusko přijme „náležité kroky”, aby zajistilo svou bezpečnost. Sousedé Ruska to prý jistě pochopí.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský bojový letoun Suchoj Su-35. Moskva jich pošle k západní hranici dalších osm.

Článek

"Neskrýváme svůj negativní postoj k posouvání vojenské infrastruktury NATO k našim hranicím a k zatahování nových států do vojenských aktivit tohoto bloku," řekl Lavrov na tiskové konferenci se svým finským protějškem Timem Soinim.

Aliance chce na červencovém summitu ve Varšavě schválit plán posílení svého východního křídla.

Stav se má podle předběžných informací zvýšit o několik praporů složených z vojáků různých aliančních států ve východní části NATO, včetně Polska a tří pobaltských států.

Ruské zdroje nedávno oznámily, že Moskva na tyto kroky odpoví přesunem dvou brigád z Uralu a Povolží na západ země. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský ministr Sergej Lavrov

"Budeme uplatňovat svrchované právo Ruska zajistit vlastní bezpečnost opatřeními, která budou úměrná aktuálním rizikům. Jsem si jist, že naši sousedé to pochopí," prohlásil v pondělí Lavrov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám