Hlavní obsah

Na Ukrajině zadrželi Francouze se zbraněmi, prý chtěl útočit během fotbalového Eura

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská tajná služba SBU zadržela ve městě Jagodyna Francouze s množstvím zbraní. Podle šéfa SBU Vasyla Hrycaka plánoval na patnáct útoků během nadcházejícího fotbalového mistrovství Evropy ve Francii. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

BEZ KOMENTÁŘE: Francouz měl plánovat útoky během fotbalového Eura, zadrželi ho na UkrajiněVideo: SBU

 
Článek

Podle Hrycaka byl Francouz zadržen už 21. května. Byl obviněn z pašování, přípravy teroristických útoků a nelegálního ozbrojování.

Plánoval do Francie přes Polsko dovézt větší množství zbraní, které chtěl údajně použít během Eura při útocích.

„Zabránili jsme sérii teroristických útoků, jejichž cíli měly být muslimská mešita, židovská synagoga, francouzské daňové úřady a dálniční uzly. Plánoval provést 15 teroristických činů,” uvedl Hrycak.

Foto: Profimedia.cz

Vasyl Hrycak

Na zveřejněném videu SBU je vidět zasahující agenty u malé dodávky a velké množství zabavených zbraní včetně automatických pušek se zásobníky, municí i granátomety a také výbušniny.

„125 kg tritolu a 20 granátů pro RPG - chápete, jaké škody a kolik lidských obětí mohly způsobit na úvod Eura 2016,” řekl Hrycak.

„Občan Francie převážel pět kalašnikovů, pět tisíc nábojů dva granátomety a 100 rozbušek,” dodal šéf rozvědky.

Kontakty na Donbasu

Aby získal zbraně, spojil se Francouz s veliteli vojenských jednotek na východě Ukrajiny, od kterých se snažil získat zbraně a trhaviny. „V prosinci 2015 jsme zjistili, že na Ukrajinu přijel občan France, který pod pláštíkem dobrovolnické práce začal získávat kontakty s množstvím vojenských jednotek na východě Ukrajiny, ” prohlásil Hrycak.

Podle šéfa SBU Francouz dával najevo výhrady ke své vládě kvůli migraci a šíření islámu. „Řekl, že na protest chtěl podniknout řadu teroristických útoků.”

Řada dobrovolnických jednotek bojujících proti separatistům v Donbasu na východě Ukrajiny má velmi blízko k ultrapravici.

Hrycak ale současně naznačil i možnost, že jde o provokaci Moskvy: „Celá akce může být dílem ruských tajných služeb.”

Se zprávou přišli Francouzi 

Podle sobotní zprávy deníku Le Dauphiné Libéré ukrajinští pohraničníci 21. května v obytném voze pětadvacetiletého Francouze našli kromě jiného víc než 100 kilogramů výbušniny TNT, pět kalašnikovů a pancéřové pěsti i další zbraně. Muž nyní čeká v ukrajinském vězení na případné vydání do Francie.

Při domovní prohlídce v jeho obydlí v Lotrinsku policie našla materiál na přípravu náloží a tričko se zkratkou jedné krajně pravicové organizace, uvedla bez dalšího upřesnění francouzská televizní stanice M6.

Ukrajina podle Hrycaka původně nechtěla zveřejnit informace o zadrženém teroristovi.

„Neplánovali jsme zveřejnit tyto informace před koncem Eura 2016, ale byli jsme nuceni zveřejnit detaily.” Důvodem pondělního vystoupení byly právě víkendové zprávy francouzských médií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám