Hlavní obsah

Útok na český autobus byl náhodný, tvrdí Francouzi. Cestovali v něm i školáci ze Stodu

Montélimar/Praha

Francouzská prokuratura se domnívá, že český autobus se školním zájezdem, který v sobotu večer na jihu Francie zasáhly dva výstřely, se stal terčem náhodného útoku. Autobusem, který se vracel ze Španělska do Česka, cestovali také žáci základní školy ve Stodu na Plzeňsku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Prokurátor citovaný agenturou AFP zároveň uvedl, že v autobusu bylo 75 cestujících; francouzská média zprvu informovala o 70 osobách. Šest z nich bylo poraněno střepinami z rozbitých oken.

Prokurátor z oblasti incidentu Alex Perrin upřesnil, že zasaženo bylo čelní i zadní okno autobusu. "První výstřel rozbil přední sklo, pak druhý výstřel rozbil po několika vteřinách zadní sklo vozidla," řekl novinářům Perrin. Hledaný útočník podle něj střílel z lovecké pušky.

Perrin nevěří, že by si střelec úmyslně vybral konkrétní český autobus. "Není důvod si myslet, že tento autobus byl větším terčem než nějaký jiný," řekl podle agentury AFP prokurátor města Valence.

V autobusu byli žáci školy ve Stodu

Podle starosty města Stod Jiřího Vlka již děti i jejich doprovod, kteří cestovali v ostřelovaném autobuse, v pořádku dorazily domů. Žáci nebyli mezi šesti osobami, kterou při incidentu poranily střepy z rozbitých oken vozidla.

"Dnes všichni se zpožděním, ale v pořádku přijeli náhradním autobusem domů," řekl o školní výpravě v neděli odpoledne Vlk.

Podle něho jezdí každý rok deváťáci na týden do Španělska na výlet. V autobuse jely děti ze dvou devátých tříd stodské základky, zbytek kapacity autobusu doplnila cestovní kancelář dalšími pasažéry. Nikdo ze Stodu nebyl zraněn, dodal starosta. Podle něho bylo v autobuse zhruba 30 žáků z obce.

Informace o tom, že všechny děti i pedagogický dozor vracející se ze Španělska jsou v pořádku, je i na webu školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám