Hlavní obsah

Generál Pavel se opřel do Trumpa: Nahrává do karet soupeřům NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel kritizoval Donalda Trumpa za jeho výroky o zbytečnosti další existence Severoatlantické aliance. Nejvyšší vojenský představitel NATO tvrdí, že tvrzení amerického miliardáře, jenž má už de facto jistou republikánskou nominaci do Bílého domu, alianci oslabují.

Foto: Edgar Su, Reuters

Generál Petr Pavel při rozhovoru pro agenturu Reuters

Článek

„Takovéto výroky nahrávají do karet našim soupeřům,“ řekl český generál v rozhovoru pro agenturu Reuters.

„(Ruského) prezidenta Vladimira Putina a některé další bude takový přístup těšit. A to by bylo obrovskou chybou,“ dodal.

Donald Trump o NATO hovořil v souvislosti s vysokými náklady, které Spojené státy na obranu evropských spojenců vynakládají a vyzval k tomu, aby členské země na starém kontinentu přijaly větší část odpovědnosti za svou obranu. [celá zpráva]

Pavel uznává, že NATO, které vzniklo v roce 1949, není dokonalou aliancí, i tak ale má obrovský potenciál i možnosti ke zlepšení.

„Taková (Trumpova) prohlášení nemusí nutně napáchat škody, rozhodně ale nejsou prospěšná,” řekl Pavel, který přicestoval do Singapuru na konferenci Shangri-La. Té se každoročně účastní ministři obrany a vojenští představitelé asijsko-tichomořských zemí, připomněla ČTK.

Trumpovy velké naděje na prezidentský úřad se na konferenci staly jedním z témat. Australský bezpečnostní expert Carl Thayer prohlásil, že možnost Trumpova prezidentství musí být brána realisticky.

Reklama

Výběr článků

Načítám