Hlavní obsah

Seina v Paříži stoupne nad šest metrů, Louvre vyklízí podzemní síně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francii nadále trápí záplavy v důsledku silných dešťů. Velká voda se nevyhnula ani hlavnímu městu Paříži, kde by měla během pátku hladina řeky Seiny kulminovat. Očekává se, že vystoupá nad šest metrů. Slavné muzeum Louvre bylo zavřeno a vyklízí své podzemní prostory.Cenná díla přemisťují v Musée d'Orsay věnovaném především impresionistům.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Stoupající hladina Seiny v Paříži

Článek

Seina se už ve čtvrtek vylila na některých místech metropole z břehů, ačkoliv záchranáři vztyčovali mobilní protipovodňové bariéry. Kvůli velké vodě byla uzavřena trasa městského vlaku. Okolo 25 000 lidí v Paříži a ve střední části Francie se ocitlo bez proudu.

Kvůli kulminující Seině bude uzavřeno muzeum Louvre i Musée d'Orsay, v jejichž výstavních síních se nachází obraz Mony Lisy, artefakty z Egypta i díla od Van Gogha, Renoira, Maneta, Degase či Gauguina. Slavný Louvre se chystá vyklidit své podzemní prostory a vzácné předměty zde uložené přemístí do vyšších pater, i když je podzemí vybaveno čerpadly a dveřmi, které by měly vydržet nápor velké vody.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Povodeň u Eiffelovy věže

Záplavy ve Francii a v Německu si dosud vyžádaly nejméně 11 obětí a tisíce lidí kvůli nim musely opustit své domovy.

Foto: ČTK/AP

Záplavy v Souppes Sur Loing zhruba sto kilometrů jižně od Paříže

Meteorologové očekávají další lijáky během víkendu. V některých místech by mohlo napršet až několik desítek milimetrů vody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v centru PařížeVideo: Reuters

S povodněmi se potýkají také města na jihu Německa, ale i Belgie a Polsko. V Německu kvůli záplavám v uplynulých dnech zemřelo nejméně deset lidí a několik dalších je nezvěstných. V zaplaveném domě v bavorském Simbachu na Innu podle BBC utonula 78letá žena i se svou 56letou dcerou a 28letou vnučkou.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Charles Platiau, Reuters

Eiffelova věž v Paříži při západu slunce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám