Hlavní obsah

Syřanovi dovolili vzít do Dánska 20 dětí a tři manželky. Na všechny dostane příspěvek

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Syrský přistěhovalec Dham al-Hasan (47), který přišel do Dánska předloni se ženou a osmi dětmi, dostal souhlas od úřadů, aby si přivedl zbývajících dvanáct dětí a další dvě manželky.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci na dánsko-švédské hranici. Ilustrační foto

Článek

Protože tvrdí, že je příliš nemocný na to, aby pracoval nebo se naučil dánsky, daňoví poplatníci se složí na podporu dětí v této rodině roční sumou 214 128 dánských korun (777 930 korun).

Naser Khader (52), mluvčí konzervativců, původem rovněž ze Sýrie, řekl, že by nemělo být možné, aby někdo, kdo nemíní pracovat, dostával tak obrovské sumy. „Zaveďme horní limit pro počet dětí, na něž lze nárokovat příspěvek,“ dodal.

Bolí mě záda a nohy
imigrant Dham al-Hasan

Několik stran, včetně sociální demokracie a populistické Dánské lidové strany podpořilo Khaderův názor na spuštění veřejné diskuse i zavedení hranic na sociální dávky.

I po kritice směřující vůči němu al-Hasan trvá na tom, že je příliš nemocný na to, aby se ucházel o zaměstnání. „Nemám jen psychické potíže, ale i fyzické. Bolí mě záda a nohy,“ řekl britskému listu The Daily Express s tím, že bolest je tak silná, že se dosud nemohl ani začít učit dánsky.

Vlna hněvu se zvedla poté, co vyšlo najevo, že pět syrských azylantů zažalovalo dánskou vládu a ministerstva kvůli zpřísnění azylové politiky letos v lednu. Slučování rodin žadatelů o azyl by mohlo trvat až tři roky, což vedlo Syřany k tvrzení, že se porušují jejich lidská práva.

Rakušan s figurínou: dejte ruce pryč od našich žen

Armin Sippel (36), zastupitel ve Štýrském Hradci za rakouskou pravicově populistickou stranu Svobodní (FPÖ), zveřejnil na Facebooku video, v němž varoval „pány azylanty“ před tím, aby obtěžovali rakouské ženy. Jinak se prý jeho strana postará, aby je úřady vyhostily.

Osahávání a obtěžování jsem zažila, ale nebyli to žádní utečenci, ale Rakušané
Rakušanka na Facebooku

„Velevážení páni azylanti,“ obrátil se Sippel na videu na žadatele o azyl, jichž jen loni přišlo do Rakouska na 90 tisíc, „vzhledem k tomu, že v Rakousku začíná sezóna koupališť a diskoték, rozhodl jsem se poskytnout vám pár zásad chování.“

Na ženské figuríně s blonďatou parukou potom názorně ukázal, „co se u nás ženám nedělá“. „Třeba na diskotékách se muži nemačkají na ženy, nesahá se jim na zadek nebo dokonce na prsa,“ řekl a přitom osahával figurínu.

„Kdo se proti těmto pravidlům prohřeší, musí vědět, že u nás existuje jedna strana, která se postará o to, že ti, kteří zneužívají naše azylové právo, budou rychle posláni tam, odkud pocházejí. Ruce pryč od našich žen!“ zakončil člen FPÖ.

Některé ženy na sociálních sítích vyčítají dvojí morálku. „Vše popsané od osahávání až po obtěžování se mi jako ženě už stalo. Ale nebyli to žádní utečenci, ale Rakušané, kteří si myslí, že si mohou dovolit vše,“ napsala jedna z uživatelek Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám