Hlavní obsah

Paříž kvůli povodním zastavuje metro, v regionu platí stav katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Povodňová situace ve Francii se neustále zhoršuje. Z centrální části země jsou hlášeny nejhorší záplavy za posledních několik desetiletí, a prezident Francois Hollande vyhlásil pro oblast Paříže stav přírodní katastrofy. Seina už vyhnala z domovů tisíce lidí. Na povodeň se připravují také ve francouzské metropoli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Město Nemours zaplavila voda z přívalových dešťů Video: AP

 
Článek

V centru Paříže preventivně přerušili provoz podzemky. V pátek zůstane uzavřeno také muzeum Louvre.

Pařížská radnice vyzvala obyvatele a návštěvníky města, aby se nevydávali k břehům Seiny.  

Podle informací televize France 24 se ocitlo bez dodávek elektřiny nejméně 21 700 francouzských domácností.

Department Loiret na jihu Francie vyhlásil červený, tedy nejvyšší stupeň nebezpečí, v sedmi dalších departmentech platí střední stupeň ohrožení.

Foto: Reuters

Socha Zouave na mostě Pont de l'Alma v Paříži.

Zřejmě nejhůře postižené je město Nemours, které se nachází asi 80 kilometrů jižně od Paříže. Z centra už musely být evakuovány tři tisíce lidí a podle zpráv místních médií se město potýká s nejhorší povodní od roku 1910.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Zaplavené Nemours

„Centrum města je kompletně pod vodou. Všechny podniky jsou zničeny,“ řekla BBC starostka Nemours Valerie Lacrouteová.

Přívalové deště a s nimi spojené bleskové povodně už podle BBC v západní Evropě připravily o život nejméně deset lidí, nejvíce obětí je hlášeno z Německa. A pršet má i v pátek a o víkendu.

Intenzívní deště provázené bleskovými povodněmi hrozí podle nejnovějšího varování německých meteorologů třem spolkovým zemím. Vytrvalé a intenzivní deště by měly zasáhnout většinu Bavorska, Severní Porýní-Vestfálsko a tako Dolní Sasko.Württembersko.

Německo jako po válce

Celkový počet obětí přívalových dešťů se tak tento týden v Německu vyšplhal na devět. Kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek vyjádřila pozůstalým soustrast.

Bez elektřiny zůstává asi 3500 domácností, omezena je stále železniční doprava.

Záplavy za sebou na mnoha místech zanechaly spoušť - stovky zničených nebo poškozených domů a obchodů, odplavená auta, polámané stromy nebo ulice zalité bahnem. Škody, které některým připomínají válku, se jen v Simbachu odhadují na desítky miliónů eur.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v centru PařížeVideo: Reuters

Srážky jsou očekávány v pásu od Francie až po Ukrajinu. Na některých místech může během několika hodin spadnout až 50 milimetrů vody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám