Hlavní obsah

Na severu Rakouska zapálili žháři ubytovnu pro migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Altenfeld

V obci Altenfeld na severu Rakouska nedaleko hranic s Českou republikou shořela v noci na středu budova, která měla sloužit jako ubytovna pro běžence, informovala místní police. Šlo o útok žhářů - první podobný v zemi. Škoda je předběžně vyčíslena na 300 tisíc eur (přes osm miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Rakouští hasiči. Ilustrační foto

Článek

Objekt byl prázdný, během dvou týdnů se do něj mělo nastěhovat 48 migrantů. Zatím není jasné, kde budou dotyční žadatelé o azyl nakonec ubytováni.

Požár byl nahlášen kolem 02.00 a zdolávalo ho 120 hasičů. Během zásahu se nikdo nezranil. „Předběžné výsledky vyšetřování potvrdily, že se jednalo o žhářství,“ uvedl Bernd Innendorfer. Po pachatelích policie zatím marně pátrá.

„Byl to pro nás šok. Byl to vandalský čin, se kterým jsme se dosud nikdy nesetkali," řekl mluvčí Červeného kříže Stefan Neubauer.

Rakousko loni přijalo 90 tisíc migrantů, což odpovídá zhruba procentu místní populace. Na počátku letošního roku ale Vídeň výrazně zpřísnila podmínky pro podávání žádostí o azyl.

Útoky proti ubytovnám pro žadatele o azyl jsou v Rakousku - na rozdíl od sousedního Německa - spíše výjimečné. Budovu ubytovny útočníci zapálili vůbec poprvé. Podle agentury APA policisté loni zaznamenali 25 útoků, většinou se jednalo o výhrůžky či útoky kamením.

Reklama

Výběr článků

Načítám