Hlavní obsah

Němci už pomalu začínají mít EU dost. Třetina z nich by ji opustila

– Berlín

Téměř třetina Němců (29 procent) by se v případě referenda vyslovila pro odchod své země z Evropské unie, pro setrvání v Unii by byla jen mírná většina (54 procent). Vyplývá to z úterní ankety organizace YouGov pro list Handelsblatt. Podle agentury Reuters to svědčí o narůstající skepsi obyvatel největší členské země EU vůči evropské integraci.

Foto: David Gray , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová je velkou zastánkyní evropské integrace.

Článek

Němci byli donedávna nadšenými zastánci stále těsnější evropské integrace a centralizace. Euroskepse u nich začala propukat v minulých letech, kdy byli nuceni podílet se většinou zdrojů na záchraně Řecka z dluhové krize. Vyšla na stovky miliard eur.

Od loňska navíc v Německu narůstá nespokojenost s neorganizovaným masovým přílivem imigrantů z Blízkého východu a dalších regionů.

Anketu inspirovalo blížící se referendum o vystoupení Británie z EU, které se koná 23. června. Poslední průzkumy mínění naznačují trend nárůstu počtu Britů, kteří si takzvaný Brexit přejí.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

S názorem, že na členství v Unii jejich vlastní země doplatila, souhlasí podle ankety organizace YouGov 36 procent německých respondentů. Totéž si přitom podle téhož průzkumu myslí o své zemi jen 30 procent oslovených v Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám