Hlavní obsah

Polsko hodlá obnovit proces s režisérem Polanským

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni koncem října městský soud v polském Krakově rozhodl, že nevydá známého filmového režiséra Romana Polanského (82) do USA, kde je už od roku 1977 stíhán kvůli znásilnění třináctileté dívky. Zbigniew Ziobro (45), ministr spravedlnosti a generální prokurátor z vládního Práva a spravedlnosti (PIS), tehdy prohlásil, že šlo o skandální rozhodnutí, ke kterému se jistě později vrátí. To se nyní stalo.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Roman Polanski

Článek

„Rozhodl jsem se, že podám opravný prostředek v kauze Polanského na Nejvyšší soud,“ oznámil v úterý Ziobro.

Pro Polskou televizi (TVP) uvedl, že v žádném případě nezpochybňuje uměleckou cestu Polanského, ale „to ještě neznamená, že by měl být na něj uplatňován dvojí metr. Zákon musí platit pro každého stejně“. „Kdyby nešlo o něj, ale o obyčejného člověka, tak by ho za sex s nezletilou, kterou navíc omámil alkoholem a drogami, z každé jiné země dávno deportovali do USA,“ zdůraznil.

Obhájce Polanského Jan Olszewski v úterý oznámil, že ho rozhodnutí Ziobra nepřekvapilo. „Má na to právo a využil ho,“ uvedl v televizi.

Oběť chce klid

Zároveň dodal, že „Nejvyšší soud nebude rozhodovat o Polanského vině, či nevině, ale o tom, zda je jeho vydání přípustné, nebo ne, což jsou dvě různé věci“.

Olszewski připomněl, že jeho klient se svého času k činu starému 38 let v Kalifornii přiznal, trval však na tom, že nešlo o znásilnění, ale o pohlavní styk, s nímž dívka souhlasila. V USA je ale sex s nezletilými považován za znásilnění.

„V žádném případě to nebylo znásilnění. Byla jsem s ním sama a nevěděla jsem, co mám dělat. Ale překonala jsem to. Špatné věci se stávají,“ uvedla pro NBC dnes 52letá Samantha Geimerová. Polanski si podle ní stejně jako ona zaslouží klid.

Reklama

Výběr článků

Načítám