Hlavní obsah

Snímek utopeného kojence šokoval

DPA, vpl, ARD

Humanitární organizace Sea-Watch, která se snaží přesvědčit evropské úřady, aby zajistily uprchlíkům bezpečnou cestu, zveřejnila fotografii německého dobrovolníka držícího v náručí utopené nemluvně.

Foto: Christian Buttner, ČTK/AP

Snímek utopeného nemluvněte pořídila organizace Sea-Watch v pátek 27. května

Článek

Fotografie vznikla na záchranném člunu Sea-Watch, německé humanitární organizace, která provozuje záchrannou loď mezi Libyí a Itálií. Německý dobrovolník chová nemluvně na rukou, jako kdyby spalo.

Záchranář, jenž uvedl pouze křestní jméno Martin, na Facebooku organizace napsal, že ve vodě zpozoroval nemluvně. „Vypadalo jako panenka s roztaženýma rukama,“ uvedl.

Turecko nasadí robotické zbraně na hranice

„Začal jsem zpívat, abych se povzbudil a vyjádřil své city v této nepochopitelné, srdcervoucí chvíli. Ještě před šesti hodinami dítě žilo,“ dodal záchranář, otec tří dětí a povoláním hudební terapeut.

Z více než 160 tisíc lidí, kteří loni požádali o azyl, si jich práci zatím našlo jen necelých 500
Žadatelé o azyl s platnými doklady mají přístup na pracovní trh, s výjimkou udělenou úřady
To se podle portálu The Local obvykle činí automaticky
Z loňských žadatelů o azyl ve věku mezi 20 a 64 lety jich ale tuto výjimku získala jen třetina

Když pak viděl snímek, se slzami v očích si posteskl. „Vypadá to na první pohled, jako kdybych asistoval při porodu. Ach, můj bože, já asistoval u smrti,“ řekl podle televize ARD.

O dítěti se skoro nic neví. Záchranáři neupřesnili, zda to byl chlapec, nebo dívka. Není známo ani to, zda jeho rodiče tragédii přežili.

Turecko posiluje bezpečnostní opatření na hranici se Sýrií, na niž zamýšlí umístit automatizované bezpečnostní systémy. V úterý to napsal provládní turecký deník Yeni Safak. „Zbraně budou součástí tzv. chytrých věží vybavených termovizními zobrazovacími systémy, aby zabránily ilegálnímu přechodu hranic,“ upřesnil deník.

Vstoupí-li někdo na území do 300 metrů od hranic, zazní hla­sité varování ve třech jazycích.

Pokud neuposlechne, spustí se zbrojní systémy schopné střílet na narušitele automaticky bez asistence člověka.

Italské úřady zničily neoficiální tábor

Italské úřady zlikvidovaly v pondělí neoficiální stanový tábor utečenců ve městě Ventimiglia poblíž francouzských hranic. Migranti z Eritreje a dalších afrických zemí, ale také z Pákistánu a Bangladéše tam tábořili týdny až měsíce v naději, že se jim podaří proniknout do Fran­cie tak, aby se vyhnuli kontrole osobních dokladů.

Starosta města Enrico Ioculano vydal v pondělí příkaz na odstranění stanů. Policie pak shromáždila uprchlíky na identifikaci, neplnoleté přesunula do center sociálních služeb.

„Ve Ventimiglii mohli zůstat jen dospělí, kteří mají doklady opravňující k poskytnutí mezinárodní ochrany,“ sdělila televize RAI s tím, že asi 95 utečenců přesunuli do uprchlických center v Bari na jihu země a v Catanii na Sicílii, odkud je budou repatriovat. Mnozí z obyvatel přímořského městečka Ventimiglia poskytovali migrantům z tábora bezplatně jídlo, pokrývky a další pomoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám