Hlavní obsah

Kotlebovi se nelíbí, že se žáci školy mají z legrace převlékat za opačné pohlaví

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bánská Bystrica

Základní škola v Banské Bystrici pořádá tento týden různé zábavné akce pro své žáky. Jednou z aktivit je rovněž převlečení dětí za opačné pohlaví. Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) to označila za „úchylnou akci“.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Marian Kotleba

Článek

Jeden z otců, podnikatel a výrobce pistolí Jaroslav Kuracina, si na akci stěžoval. Jeho syn to považuje za obrovskou potupu a má z toho psychické problémy. Škola se brání, že děti se budou každý den převlékat za něco jiného.

„Témata jsou folklór, zaměstnání, zvířata, sport a ve čtvrtek se děvčata převléknou za chlapce a kluci za dívky,“ vysvětlila deníku Nový čas ředitelka školy Zuzana Sedláčeková. Ředitelka školy zdůrazňuje, že o akci rozhodl školní parlament v rámci Mezinárodního dne dětí a není pro nikoho povinná.

Otec, který se netají sympatiemi k LSNS, navštívil ředitelku školy v doprovodu poslance LSNS Jána Mory.

Kotlebova strana vzápětí obvinila školu ze zvrhlých praktik. „Tato úchylná akce se uskuteční právě v době, kdy se v Banské Bystrici koná setkání homosexuálních mimovládních organizací,“ upozornila strana na své webové stránce.

Historička: Je to tradice

Historička Katarína Nádaská konstatuje, že převlékání se za opačné pohlaví bylo tradičně součástí masopustních slavností a karnevalů. „Osobně jsem zažila hodně dětských karnevalů, kdy se kluci převlékli za dívky a tyto masky měly vždy největší úspěch,“ dodala historička.

Kotleba před časem zastavil divadelní představení ochotníků, protože se mu zdálo příliš vulgární. [celá zpráva]

Jako šéf banskobystrického kraje loni zastavil dotace pro místní divadlo, protože jeho představení se mu zdálo dekadentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám