Hlavní obsah

Ve Středozemním moři se za týden utopilo přes 700 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Za poslední týden se ve Středozemním moři utopilo více než 700 lidí, uvedl v neděli úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Italská pobřežní stráž zveřejnila záběry z pátečních záchranných operací ve Středozemním mořiVideo: Reuters

 
Článek

Úřad předpokládá, že 550 lidí přišlo o život ve čtvrtek, kdy se potopila loď, kterou táhl člun pašeráků lidí. Asi stovka jich přežila, na člunu prý bylo 670 lidí. Čtyřicet pět mrtvých pak záchranáři objevili v nitru jiné ztroskotané lodi v pátek a další lidé se stále pohřešují. Asi sto lidí se pohřešuje po středečním ztroskotání dalšího plavidla.

Všechna neštěstí se stala na cestě ze severní Afriky do Evropy. Mnoho plavidel vyplouvá z Libye a ztroskotají ještě u libyjských břehů.

Foto: Handout, Reuters

Převrhnutý člun s migranty u libyjských břehů

Humanitární organizace Save the Children navíc oznámila, že běženci zachránění tento týden ze dvou plavidel ve Středozemním moři sdělili humanitárním pracovníkům v Itálii, že viděli potopení další lodi se zhruba 400 lidmi na palubě. Není ale zřejmé, zda tyto informace zahrnula do svých nově zveřejněných údajů i UNHCR.

Itálie se stala opět hlavní tranzitní zemí pro migranty směřující do Evropy po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů. Přesuny přes Středozemní moře v posledních dnech kvůli pěknému počasí a klidné vodě opět zesílily.

Reklama

Výběr článků

Načítám