Hlavní obsah

U Itálie se měla v týdnu potopit ještě další loď s desítkami uprchlíků

Běženci zachránění tento týden ze dvou plavidel ztroskotaných ve Středozemním moři sdělili humanitárním pracovníkům v Itálii, že viděli potopení další lodi se zhruba 400 lidmi na palubě. V sobotu to podle agentury Reuters uvedla humanitární organizace Save the Children.

Foto: Reuters

Migranti zachránění Italy (ilustrační snímek)

Článek

Podle dosavadních zpráv ztroskotala v tomto týdnu tři plavidla s migranty. Záchranáři nalezli více než 60 těl, včetně těl tří dětí. Stovky dalších lidí se zřejmě pohřešují. Možné potopení čtvrtého plavidla, které se mohlo odehrát ve čtvrtek, ale hlášeno nebylo, uvedla mluvčí organizace Save the Children Giovanna Di Benedettová.

Podle rozhovorů s některými z více než 600 přeživších z dalších dvou plavidel vyplula tato loď ve středu v noci z Libye. Spolu s ní se na plavbu vydal také motorový gumový člun a menší rybářská loď se zhruba 400 běženci. Ta ale prý motor neměla a táhlo ji větší rybářské plavidlo s dalšími zhruba 500 migranty na palubě.

Podezřelého vyslýchá policie

Menší loď však později začala nabírat vodu. Kapitán většího plavidla podle výpovědí nařídil přeseknout vlečné lano a menší loď se pak i s většinou pasažérů potopila. Lidé na palubách zbývajících dvou lodí byli později zachráněni. Na palubě potopené loni bylo mnoho žen a dětí, uvedli podle Di Benedettové přeživší.

Italský deník La Repubblica na internetové stránce napsal, že svědky možné tragédie vyslýchá policie. Podle tiskové agentury ANSA policisté zadrželi muže pro podezření, že byl kapitánem větší lodi.

Itálie se stala opět hlavní tranzitní zemí pro migranty směřující do Evropy po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů. Přesuny přes Středozemní moře v posledních dnech kvůli pěknému počasí a klidné vodě opět zesílily.

Reklama

Související témata:

Související články

U Libye se utopilo přes dvacet migrantů

U libyjských břehů se ve čtvrtek částečně potopila loď s uprchlíky. Podle mluvčího evropské operace proti pašerákům lidí ve Středozemním moři zahynulo 20 až 30...

Výběr článků

Načítám