Hlavní obsah

Na srbsko-maďarské hranici se opět shromažďují migranti

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

U bezpečnostního plotu na srbsko-maďarské hranici se opět shromažďují migranti. Bývalý starosta srbské obce Horgoš István Bacskulin v pátek Právu řekl, že u plotu vytvořili stanové městečko, kde se podle jeho odhadu momentálně zdržuje 200 až 300 lidí.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Bývalý starosta srbské obce Horgoš István Bacskulin

Článek

Většina z nich chce v nedaleké tranzitní zóně požádat o azyl v Maďarsku. Maďarské orgány však odbaví za den maximálně 30 migrantů, takže je pravděpodobné, že v nejbližších dnech se počet zde čekajících lidí ještě zvýší.

„Čekám tady už několik dnů. Byl jsem svědkem toho, jak Maďaři pustili bez čekání rodinu ze Sýrie,“ stěžuje si muž z Iráku na postup maďarských úřadů.

Srbská obec Horgoš leží nedaleko hranice v místech, kudy loni procházely desetitisíce migrantů ve směru na maďarskou obec Röszke. Právě na tomto hraničním přechodu došlo loni v září k násilnostem, když se migranti pokusili dostat na maďarské území.

Horgoš se stal tehdy přestupním místem na cestě migrantů za vysněným Západem. Do obce přijížděly denně desítky autobusů z Bělehradu a převaděči vzápětí nasměrovali migranty na železniční trať, která je dovedla do Maďarska. [celá zpráva]

Bývalý starosta obce se obává, že situace z loňska se může opakovat. Bezpečnostní plot migranty dál nepustí, tak se budou shromažďovat na srbské straně. „V obci Horgoš zatím migranty není moc vidět, ale obávám se, že po uzavření řeckého tábora v Idomeni se jich v nejbližších dnech objeví větší počet,“ řekl.

Míří sem z Idomeni

Maďarská televizní stanice M1 upozornila, že při vyklízení tábora v Idomeni zmizelo několik stovek migrantů. [celá zpráva]

Je pravděpodobné, že se na vlastní pěst nebo za pomoci převaděčů pokusí dostat do Srbska a dál do Maďarska.

Maďarsko vloni postavilo bezpečnostní plot na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. V posledním období je však tento plot stále častěji poškozován převaděči, kteří se především v nočních hodinách snaží tímto způsobem dostat migranty na maďarské území.

Server maďarské policie uvedl, že ve čtvrtek bylo na území Maďarska zadrženo 152 migrantů, ve středu 106 a v úterý 169 migrantů. Uplynulý víkend bylo na území Maďarska zadrženo 457 ilegálních migrantů, což je letos rekordní počet. Mezi naposledy zadrženými se stále objevují především uprchlíci ze Sýrie nebo Afghánistánu. Objevili se ale i běženci ze Srí Lanky nebo Haiti. Protože od postavení plotu je jeho násilné překonání trestným činem, nelegální migranti jsou postaveni před soud a většinou vypovězeni ze země.

Reklama

Související témata:

Související články

Po maďarské dálnici šla skupina migrantů

Na maďarské dálnici M1 se porouchala dodávka převaděčů převážející 33 ilegálních migrantů. Jednatřicet Afghánců a dva Íránci se následně vydali pěšky po...

Výběr článků

Načítám