Hlavní obsah

Euro 2016: riziko teroru přetrvává

Právo, Rostislav Matulík

Francouzské úřady připustily, že nejsou schopny zaručit „nulové riziko“ teroristického útoku během nadcházejícího mistrovství Evropy ve fotbalu. To začíná ode dneška za dva týdny, bezpečnostní činitelé ale na poslední chvíli revidují opatření, navržená Unií evropských fotbalových federací UEFA.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzští policisté u Eiffelovy věže

Článek

„Chceme udělat z Eura ohromný svátek, musím však Francouzům říci pravdu. Nula procent bezpečnostních opatření znamená stoprocentní riziko, ale sto procent bezpečnostních opatření neznamená nulové riziko,“ řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve krátce před tiskovou konferencí sportovnímu listu L’Équipe.

Ohrožena je také Tour de France

Cazeneuve je pod velkým tlakem, aby zajistil, že se nezopakuje útok na měkké cíle, jaký podnikla buňka Islámského státu 13. listopadu. Policistům během měsíc trvajícího šampionátu zakáže volno po službě i čerpání dovolených. Na Euro naváže Tour de France, takže policejní manévry budou pokračovat i po skončení fotbalového svátku. „Fanoušci musejí počítat s ohromnou policejní přítomností v ulicích,“ napsal deník The Daily Mail.

V ulicích bude sto tisíc strážců
Šest měsíců po teroristických útocích v Paříži půjde do ulic přes sto tisíc policistů, vojáků a zaměstnanců bezpečnostních agentur.
Ke 42 tisícům policistů se přidá 30 tisíc četníků a členů speciálních jednotek.
Soukromé bezpečnostní agentury dodají do ulic dalších deset tisíc lidí.
Počítá se i s přítomností dvou stovek zahraničních policistů.

Francouzská vláda vynaložila na zabezpečení zón vyhrazených pro diváky osm miliónů eur (216 miliónů korun). Téměř čtvrtina z této částky šla na bezpečnostní kamery ve všech deseti hostujících městech. Bývalý policejní prefekt Frédéric Péchenard nicméně kritizoval zónu pod Eiffelovou věží, která podle něj bude ideální pobídkou k teroristickému masakru. „Je šílenství myslet si, že každý večer po dobu jednoho měsíce můžete mít sto tisíc lidí pod Eiffelovkou bez rizika,“ řekl expolicista.

Po blamáži bylo třeba přidat

Dalekosáhlá opatření, ohlášená ve středu, reagovala na předchozí blamáž a vážné obavy o průběh fotbalového šampionátu. Zkušební test, při němž policie zkoumala neprodyšnost stadiónů, totiž skončil minulou sobotu v chaosu.

Bezpečnostní agentury monitorovaly utkání Paris Saint-Germain s Marseille, s hrůzou však zjistily, že fanoušci bez problémů propašovali na Stade de France v Saint Denis světlice, petardy, dýmovnice, skleněné lahve a další nebezpečná zařízení. Nezabránila jim v tom ani nová opatření, která UEFA zavedla po loňských listopadových útocích.

Jediným efektem nového systému byly velké fronty u vstupních bran na stadión, na několika místech málem proběhla davová panika. V následném zmatku se do pařížského metra nahrnuly tisíce diváků, aniž by prošly bezpečnostními rámy. „Systém se nám rozklížil,“ přiznal Philippe Galli, prefekt departementu Seine-Saint-Denis.

Mnoho lidí a málo vchodů

Kolem stadiónu pro více než 81 tisíc lidí vyrostla bezmála čtyřkilometrová zeď, kterou lze projít jen přes tři kontrolní stanoviště. Osobní prohlídky se pak budou konat u čtyř vchodů do Stade de France, ačkoli v „mírovém provozu“ má tento šestý největší evropský stadión vchodů šestadvacet.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

Cazeneuve se ve středu dušoval, že „chyby“ v bezpečnosti budou „napraveny“. Své vystoupení však zakončil výzvou k „maximální ostražitosti“, čímž mimoděk podtrhl předchozí výrok, že o bezpečnost nejméně deseti miliónů návštěvníků jednapadesáti utkání Eura 2016 nemůže a nebude postaráno stoprocentně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám