Hlavní obsah

Francie sáhla do palivových rezerv, ve stávce jsou i pracovníci z jaderných elektráren

Paříž
Aktualizováno

K řadě stávek na protest proti novému zákoníku práce se ve Francii přidávají i pracovníci jaderného průmyslu. A protože se ke stávkám a blokádám už dříve připojili zaměstnanci rafinérií, vláda ve středu oznámila, že začíná čerpat ze strategických palivových rezerv. Současně vyslala signál, že je ochotna jednat o změnách v zákoníku. Uvedly to server BBC a agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Blokáda rafinérie ve francouzském DongesVideo: Reuters

 
Článek

Odbory CGT ohlašovaly, že se k protestům připojí zaměstnanci 16 z celkem 19 nukleárních zařízení v zemi a jejich stávka potrvá den. Podle agentury Reuters však stávkují pracovníci všech elektráren.

Státní energetická společnost EDF to odmítla komentovat, Reuters však už ve čtvrtek ráno informoval o poklesu výkonu v síti o nejméně 4 gigawatty poté, co výpadky vykázalo nejméně devět jaderných reaktorů.

Jak ropná krize škodí francouzské ekonomice...

BBC k tomu podotkla, že jaderné elektrárny vyrábějí zhruba 75 procent veškeré elektřiny ve Francii.

Odbory CGT také vyzvaly k protestům napříč Francií.

Foto: William Wilson Lewis III, ČTK/AP

Zástupci odborů ve stávce před rafinérií v Notre-Dame-de-Gravenchon

Stávka pracovníků jaderného průmyslu je další vlivnou nátlakovou akcí, která otřásá pozicí vládních socialistů v čele s prezidentem Françoisem Hollandem. Kritikům se nelíbí přijetí nového zákoníku práce, při němž vláda využila možnosti, které jí dává ústava, a kontroverzní návrh, pro nějž nezískala podporu mezi poslanci, parlamentu ani nepředložila a schválila ho rovnou. Zákoník si klade za cíl rozhýbat ekonomiku a umožnit větší zaměstnanost, oslabuje ale ochranu zaměstnanců, a těm se to nelíbí.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Hořící barikáda na cestě do rafinérie ve Fos-sur-Mer

Protesty začaly už před přijetím zákoníku, pak ale ještě zesílily a opakovaně přerostly v násilnosti, při nichž už byly zraněny stovky policistů. Už i ti protestovali v ulicích, právě proti násilí, které na nich demonstranti páchají. Policie varuje, že je po opakovaných teroristických útocích v zemi přetížená a zloba veřejnosti je další ranou. [celá zpráva]

Vláda sahá do rezerv

Nadále pokračují blokády a stávky v šesti z osmi rafinérií. K tomu se do stávky ve čtvrtek zapojí i pracovníci ropného terminálu v přístavišti v Le Havru, takže budou blokovat veškerý dovoz surovin. Ministerstvo dopravy přiznává, že okolo 40 procent čerpacích stanic v Paříži má potíže s dodávkami paliva. To jen umocňuje paniku mezi řidiči, kteří skupují zásoby.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident François Hollande ustoupit nechce. Prohlašuje, že nový zákoník práce nestáhne.

Prezident Hollande ve středu ujistil, že „bude učiněno všechno pro to, aby byly zajištěny dodávky pro francouzský lid a hospodářství“. Vláda proto sáhla do palivových rezerv, jich má podle analytiků dost asi tak na čtyři měsíce.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hollande nadále odmítá nový zákoník práce stáhnout. Premiér Manuel Valls nicméně podle agentury AFP ve čtvrtek ohlásil, že je otevřen vůči „zlepšením a změnám” v zákoníku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám