Hlavní obsah

V Norsku projednávají odvolání Michalákové

Hokksund

Norský soud začal ve středu dopoledne projednávat odvolání Evy Michalákové proti loňskému rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovských práv k oběma synům a adopci mladšího chlapce. Měl by se zabývat i původním návrhem matky na vrácení synů do její péče.

Foto: Lucie Mikolášková, ČTK

Zleva Eva Michaláková, její otec Jiří Pavelka, poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková a právník Pavel Hasenkopf před začátkem soudu v Hokksundu.

Článek

Jednání soudu v Hokksundu bylo zahájeno v 09.00 SELČ a skončit má v pátek.

Advokátka Michalákové Dora Boková již dříve uvedla, že verdikt se rodina na konci řízení v soudní síni nedozví a bude muset počkat až na doručení písemného rozhodnutí.

Složitá kauza

Nyní desetiletý Denis a osmiletý David, kteří se narodili v Norsku, vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norská sociální služba Barnevernet je rodičům odebrala před pěti lety kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a fyzického týrání. To se neprokázalo. Soud nicméně tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Michaláková, která žije trvale v Norsku, proto předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče; loni na podzim ale norské úřady rozhodly, že ji zbaví rodičovských práv a mladší chlapec bude dán k adopci. Proti rozhodnutí o adopci se odvolává i otec hochů, jemuž úřady rodičovská práva ponechaly.

Odvolací soud se měl konat už v únoru, nepodařilo se ale zajistit tlumočníky. Tento týden byla norská advokátka Michalákové informována, že soud vyměnil před řízením soudce. Důvody nejsou známy. Před soudem, který se koná asi 100 kilometrů jihozápadně od metropole Osla v malém městě Hokksund, by měli během tří dnů vypovídat mimo jiné rodiče Michalákovi, stávající pěstouni jejich synů a představitelé sociálního úřadu Barnevernet pro obec Nedre Eiker, který o odebrání dětí rozhodl.

Podpora ČR

Při soudním jednání podpoří matku český stát, který soudu poslal své stanovisko. Český stát využívá u norského soudu na podporu Michalákové takzvaného písemného podání ve veřejném zájmu. Poukazuje v něm hlavně na Úmluvu OSN o právech dítěte, podle níž se adopce v cizině dá považovat za náhradní péči, pokud není možné se o dítě postarat v jeho vlasti. Upozorňuje rovněž, že se rodina se syny nemůže vídat, přestože o to má zájem. Mladšího syna viděla matka naposledy loni v srpnu, staršího před více než dvěma lety.

Související téma:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Norské úřady čelí kritice kvůli argumentaci, že si děti u pěstounů zvykly a je jim tam dobře. Norská strana se od začátku odmítá ke kauze vyjadřovat s ohledem na ochranu soukromí chlapců. Norská ambasáda v Česku nicméně již dříve uvedla, že úřad děti neodebral bezdůvodně a že matka českým úřadům o případu předala neúplné informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám