Hlavní obsah

Řekové vyklízejí uprchlický tábor v Idomeni. Migranty odvážejí autobusy Crazy Holidays

Idomeni
Aktualizováno

Řecké úřady v úterý ráno zahájily postupnou evakuaci migrantů z provizorního uprchlického tábora u Idomeni na řecko-makedonské hranici. Informovala o tom agentura AP. V tábořišti je podle řeckých úřadů odhadem 8400 lidí. Mají být přesunuti do nově postavených, lépe vybavených a zorganizovaných táborů poblíž města Thessaloniki. Migranti ale chtějí do Německa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Začala evakuace uprchlického tábora v IdomeniVideo: Reuters

 
Článek

Řecko se obyvatele tábora Idomeni snažilo přesvědčit několik měsíců, aby se přesunuli na vhodnější místa. Nynější evakuace, která začala za svítání, by podle dřívějších odhadů měla trvat asi deset dnů.

Podle BBC už z tábora odjely nejméně čtyři autobusy plné migrantů. Další odcházejí po svých nebo si berou taxíky.

Ironií osudu je, že je na většině autobusů nápis Crazy Holidays (bláznivé prázdniny), upozornila na Twitteru brazilská reportérka Carol Morenová.

Mnoho migrantů ale v pondělí projevovalo nelibost nad připravovanou evakuací a do autobusů nastoupit odmítalo. A to přesto, že mnoho z nich zůstávalo ve stanech a provizorních přístřešcích.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Řecká policie vyklízí uprchlický tábor v Idomeni.

„Tady je to mnohem lepší než v táborech. Všichni to říkají. Slyšela jsem o evakuaci, to není dobré. Jsme tady už tři měsíce a v táborech budeme muset strávit nejméně šest dalších, předtím než se někam dostaneme. To je dlouho, nemáme peníze ani práci, co budeme dělat?” řekla agentuře AP uprchlice z Damašku Hind Mkávíváová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autobusy odvážejí uprchlíky z IdomeniVideo: Reuters

Dvaadvacetiletý syrský uprchlík Abda Radžab řekl, že uvažuje o tom, že zaplatí převaděčům za to, aby ho dostali do Německa. „Slyšeli jsme, že budou evakuovat do táborů. Můj cíl je dostat se do Německa, ne do tábora,” řekl v pondělí.

K násilí zatím policie přistoupit nemusela. „Sbalil jsem si kufry. Pokud nepoužijí sílu, zůstanu. Pokud ale sílu použijí, prostě odejdu. Utekl jsem ze Sýrie, protože nechci s nikým bojovat,“ řekl BBC syrský uprchlík, který se představil jako Rezan.

Foto: Mapy.cz

Podle vládního mluvčího Jorgose Kyritsise nepoužije policie při akci síly. Na místě je však 20 oddílů pořádkové policie. Hladký průběh akce má zajistit celkem asi 400 policistů. [celá zpráva]

Provizorní tábořiště u Idomeni vzniklo samovolně, když asi před třemi měsíci Makedonie a další evropské země uzavřely hranice pro uprchlíky, kteří masově proudili do Evropy z Blízkého východu a Afriky.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Uprchlický tábor Idomeni. Tísní se v něm na 8 400 lidí.

Loni jich touto cestou přišel více než milión. Mnoho běženců odmítá odejít do lepších táborů, protože se nevzdávají naděje na to, že se hranice otevře.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Řecku po uzavření takzvané balkánské stezky uvízlo celkem asi 54 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám