Hlavní obsah

V Rakousku se rozhoduje, zda bude v EU první krajně pravicový prezident

Vídeň

Rakousko i celá Evropská unie napjatě čekají, zda prezidentskou volbu v zemi vyhraje krajně pravicový kandidát Norbert Hofer ze Svobodné strany Rakouska. Pokud ano, stane se první krajně pravicovou hlavou státu v osmadvacítce. Šance jsou vyrovnané. Podle agentury DPA by mohly rozhodnout tři tisíce korespondenčně odevzdaných hlasů. Výsledky by měly být známy v pondělí večer.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Norbert Hofer

Článek

Po sečtení hlasů odevzdaných ve volebních místnostech těsně vede pravicový populista Norbert Hofer. Průzkumy ale naznačují, že by korespondenční hlasy, které se sčítají v pondělí, měly výsledek zvrátit ve prospěch druhého kandidáta Alexandera Van der Bellena, napsala DPA.

Ještě v neděli večer na webu rakouského ministerstva vnitra získal adept Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Hofer 51,9 procenta hlasů vhozených do volebních uren. Jeho soupeř ze strany Zelených Van der Bellen dostal 48,1 procenta hlasů.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Alexander van der Bellen je mírným favoritem volby

Oba uchazeči o prezidentský úřad však shodně konstatovali, že bez údajů o korespondenčních hlasech ještě není rozhodnuto nic.

Korespondenční hlasování využilo 744 tisíc ze 6,4 miliónu rakouských voličů. Výzkumný ústav Sora na základě průzkumu vychází z předpokladu, že Van der Bellen v tomto hlasování zvítězil s podporou 60,8 procenta voličů. To by mu mělo přinést celkové vítězství, byť velmi těsné - o 3000 hlasů.

Očekává se, že konečné výsledky budou oznámeny ještě v pondělí mezi 17. a 19. hodinou.

Reklama

Související články

Rakušané volí nového prezidenta

Rakušané v neděli rozhodují, zda se novým prezidentem stane euroskeptický vítěz prvního kola a kandidát populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert...

Výběr článků

Načítám