Hlavní obsah

Rakušané volí nového prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakušané v neděli rozhodují, zda se novým prezidentem stane euroskeptický vítěz prvního kola a kandidát populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer, nebo jeho rival, bývalý člen Zelených Alexander Van der Bellen. Podle dřívějšího průzkumu je mírným favoritem dnešního hlasování Hofer, který se staví proti hlubší integraci Evropské unie i proti vstupu Turecka do EU.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezidentský kandidát Norbert Hofer u volebVideo: Reuters

 
Článek

Volební místnosti se otevřely v sedm hodin ráno. Ve Vídni a v Innsbrucku se uzavřou v 17 hodin. Na mnoha místech se ale uzavřou dříve, ve Štýrském Hradci, Salcburku a Eisenstadtu se uzavřou v 16 hodin a v Bregenzu dokonce ve 13 hodin.

První odhady se očekávají po páté odpoledne, výsledky pak pozdě večer. V případě těsného souboje mohou být však výsledky známé ještě později, možná až v pondělí.

I když je Hofer mírným favoritem, nelze vyloučit, že se jeho odpůrci spojí a podpoří Van der Bellena. Na Facebooku ale má více příznivců Hofer, i když Van der Bellenovi jsou mnohem aktivnější, uvedli list Standart.

Van der Bellen očekává těsný souboj: „Myslím, že to bude na ostří nože, půl napůl, kdo vyhraje. Jako v předchozích volbách, ale ještě více v těchto důležitých volbách platí - každý hlas se počítá.”

Pravděpodobného vítězství Hofera se obávají předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Hofer na posledním mítinku řekl: „Nepřijmeme příkazy z Bruselu nebo Berlína.”

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Alexander van der Bellen je mírným favoritem volby

Hofer se staví nejen proti EU, ale vymezil se i proti uprchlíkům a migraci, když prohlásil, že pokud pracovní trh a sociální systém nedokáže přijmout další přicházející lidi, je nutné otevřeně říci, že není možné nechat hranice otevřené.

Van der Bellen má naopak k běžencům mnohem otevřenější postoj, o to více ale vystupuje kriticky vůči FPÖ. Řekl, že by jako prezident nedopustil jmenování zástupce Svobodných do čela vlády, čímž by výrazně zjednodušil pokračování dlouholeté koalice sociálních demokratů a lidovců.

Podle průzkumů by případné předčasné parlamentní volby, které by rád vypsal Hofer, vyhrála FPÖ.

Již po prvním kole voleb hlavy státu a debaklu sociálnědemokratického kandidáta rezignoval kancléř Werner Faymann, jehož v čele koaličního kabinetu i sociální demokracie nahradil Christian Kern.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám