Hlavní obsah

Do areálu Buckinghamského paláce pronikl vrah, kochal se zahradou

Londýn

Mužem, který ve středu přelezl zeď Buckinghamského paláce a než byl zadržen, deset minut producíroval po zahradě, byl 41letý bezdomovec odsouzený za vraždu. Incident vyvolal obavy, zda je sídlo královny dobře střeženo, když zásah přišel až po deseti minutách.

Foto: Profimedia.cz

Buckinghamský palác

Článek

Jméno muže bylo zveřejněno v pátek, když stanul před soudem. Ukázalo se, že do areálu pronikl 41letý Denis Hennessy z Wembley. Ten v sedmnácti letech napadl bezdomovce, který po něm žádal peníze a přitom mu vyrazil jídlo z ruky.

„Hennessy se rozzuřil a napadl ho železnou tyčí. Rozbil mu lebku na malé kousky,“ uvedl žalobce Tom Nicholson. Z vězení byl vrah propuštěn v roce 2002 a ještě deset let byl pod dohledem probační služby.

Do areálu Buckinghamského paláce ale muž pronikl neozbrojen. Jak řekl policii: „procházel se zahradou a kochal se pohledem“.

K činu se přiznal

Obhájce Sikander Choudry zdůraznil, že muž nebyl ozbrojen: „Pan Hennessy neměl žádné zlé úmysly vůči královské rodině. To nebyl důvod, kvůli kterému by šel do Buckinghamského paláce,” řekl.

Obhájce uvedl, že šlo o spontánní akci. Nezaměstnaný kameník si dal „čtyři nebo pět plechovek cideru” a šel na schůzku s kamarádem v centru Londýna. Cestou si dal v hospodě další drink, a když šel okolo Buckinghamského paláce, rozhodl se přelézt zeď, přičemž vyšplhal po stromě.

Soudce poslal Hennessyho na čtyři měsíce do vězení za vniknutí do zahrad a na další dva měsíce proto, že při přelézání zdi poškodil dráty alarmu, čímž vznikla škoda ve výši 2000 liber.

Kritika policie

Policie byla kritizována za to, že jí trvalo tak dlouho, než byl muž zneškodněn. V tu dobu byli v paláci královna, vévoda z Edinburghu a vévoda z Yorku.

Královský zpravodaj BBC Peter Hunt ale uvedl, že policie nespěchala, protože se muž pohyboval jen v zahraně, a ne v obývané oblasti.

V posledních letech proniklo do Buckinghamského paláce několik lidí. V roce 2013 přelezl zeď muž, který byl chycen až v místnosti, která je přes den otevřena veřejnosti. Loni se na střechu dostali dva otcové bojující za svá práva a rozvinuli tam transparent.

Reklama

Výběr článků

Načítám