Hlavní obsah

Našly se trosky airbusu, ohlásily egyptské aerolinky. Pak to popřely

Aktualizováno

Letecká společnost EgyptAir ve čtvrtek večer odvolala své předchozí informace o tom, že byly ve Středozemním moři objeveny trosky jejich Airbusu A320. Uvedla to CNN, které o několik hodin dřív zástupce aerolinek řekl, že se trosky pohřešovaného letadla našly. Objevení částí stroje nepotvrdily ani řecké úřady.

Foto: Egyptské námořnictvo, Reuters

Egyptské námořnictvo pátrá ve Středozemním moři po zmizelém Airbusu A320 společnosti EgyptAir.

Článek

„Egyptské ministerstvo civilního letectví právě obdrželo oficiální dopis z egyptského ministerstva zahraničních věcí, v němž se oznamuje nalezení vraku pohřešovaného letu číslo MS804 poblíž ostrova Karpathos. Rodinní příslušníci pasažérů a posádky byli informováni, vyjadřujeme upřímnou soustrast všem, které havárie postihla,” oznámila vpodvečer na svých internetových stránkách letecká společnost.

O několik hodin později agentura AFP citovala šéfa řeckého výboru pro leteckou bezpečnost Atanasiose Binise, který uvedl, že nalezené trosky z letadla nejsou.

„Analýza trosek naznačuje, že nejsou z letadla. Můj egyptský protějšek mi také potvrdil, když jsme byli naposledy v kontaktu v 17.45 GMT (19:45 SELČ), že dosud nebylo prokázáno, že trosky pocházejí z letu EgyptAir,” řekl Binis AFP.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Příbuzná cestujících z letu 804 společnosti EgyptAir na letišti Charlese de Gaulla v Paříži, odkud Airbus A320 odstartoval.

Agentura Reuters uvedla s odvoláním na zdroj z řeckého ministerstva obrany, že objevené pozůstatky nejsou v barvách egyptských aerolinek, tedy v bílé a modré.

Krátce před jedenáctou večer SELČ pak šéfka zahraničních zpravodajů CNN Christiane Amanpourová na Twitteru oznámila, že egyptské aerolinky informaci o nálezu trosek vzaly zpět.

Právě jí před tím viceprezident EgyptAir Ahmed Adel potvrdil opak.

Záběry údajných trosek z airbusu EgyptAir na letu MS804

Američané mají podezření na bombu

Zatím není jasné, co způsobilo pád stroje. Z Egypta i Ruska ale zazněly hlasy o pravděpodobnosti teroristického útoku. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Havarované letadlo na archivním snímku

K této teorii se podle CNN v současnosti přiklánějí i americké úřady. Nemají ale k dispozici nezvratný důkaz a nevylučují, že svůj názor nezmění.

Zřícený Airbus A320 byl vyroben před zhruba patnácti lety.

Záchranná vesta na hladině Středozemního moře. Že by byla z egyptského airbusu, se nepotvrdilo.

Airbus letěl nejprve z Káhiry do Tunisu a zpět a následně z Káhiry do Paříže a zpět. Podle Adela byl stroj před letem technicky naprosto v pořádku a „včas proběhly veškeré kontroly“. Potvrdil také, že letoun před pádem nevyslal žádný nouzový signál.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Trasa letu zmizelého letadla společnosti EgyptAir

Jedná se už o třetí letecký incident v egyptském prostoru za poslední rok. Loni v říjnu se na Sinajském poloostrově zřítil ruský letoun, na jehož palubě zahynulo 224 lidí. Podle vyšetřovatelů byla v letadle nálož. K útoku se přihlásila egyptská větev teroristické organizace Islámský stát. [celá zpráva]

Zmizení egyptského letadla:

Typ letounu: Airbus A320

Společnost: EgyptAir, let MS 804

Trasa: Paříž - Káhira

Počet lidí na palubě: 66

Start z Paříže: 19. května ve 23:09 z letiště Charlese de Gaulla

Plánovaný přílet: 3:15

Vstup do řeckého vzdušného prostoru: 1:24

Automatické hlášení ARCARS o kouři na toaletě: 2:26

Marná snaha o navázání rádiového spojení: 2:27

Čas zmizení z radarů: 2:29

Poslední automaticky vyslaný signál ARCARS: 2:29 (selhání systému ovládání)

Nouzový signál z polohového majáku nehody ELT:  2:36

Místo: 290 km severně od egyptského pobřeží

Letos v březnu pak bylo uneseno letadlo společnosti EgyptAir na Kypr. Únosce, který je na ostrově dosud vězněn, byl podle úřadů psychicky nevyrovnaný. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám